×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Pieter van Vollenhoven bijna stand-up comedian

Pieter van Vollenhoven bijna stand-up comedian
12.09.2019 -

Pieter van Vollenhoven heeft van de opening van de Open Monumentendagen een feestelijke happening gemaakt. In de Nieuwe Kerk in Zierikzee hield hij een zeer onderhoudend betoog, waarbij hij de eveneens aanwezige schoondochter prinses Marilène niet spaarde. Die was aanwezig namens sponsor BankGiro Loterij.


Het was al de achttiende keer dat Van Vollenhoven dit grote culturele evenement opende. Hij had daarmee zelf de status van monument bereikt, zo vond de organisatie. ‘Inderdaad, ik ben zelf een monument geworden en ik ben ook aan restauratie toe,’ beaamde de 80-jarige Van Vollenhoven.

Hij kondigde aan gedeeltelijk ook dezelfde toespraak te houden als in het verleden. ‘Monumenten veranderen ook niet, hoogstens hun bestemming.’ Niettemin hield hij ook een pleidooi voor de instelling van een nationaal restauratiefonds voor gemeenten. Die kunnen daarmee geholpen worden om hun naar schatting 60.000 monumenten in stand te houden. Voor rijksmonumenten is er al het Nationaal Restauratiefonds, waarvan Van Vollenhoven 27 jaar voorzitter is geweest.

Over het thema van de Open Monumentendagen 2019 – hij maakte daar ‘huizen van plezier’ van – wilde hij het niet hebben, zo legde hij uit. Dit uit het oogpunt van goed risicomanagement, zo grapte Van Vollenhoven. ‘Mijn vrouw vroeg mij onlangs ‘wat ga jij eigenlijk doen in Zierikzee?’ Toen ik iets zei over ‘plekken van plezier’ viel dat niet goed. Ik heb de passages daarover maar uit mijn toespraak geschrapt,’ lachte hij.