Petitie tegen racistische opmerkingen Gordon

Gordon moet zijn excuses aanbieden voor de racistische opmerkingen die hij onlangs in het programma Holland's Got Talent tegen een kandidaat van Chinese komaf maakte. Dat is de inzet van een online petitie die een Utrechtse vrouw is begonnen op de website Change.org.

’Wij willen dat RTL excuses aanbiedt aan de Chinese gemeenschap’, luidt de simpele tekst van de petitie. ’Ik ben geschokt dat veel Nederlanders de opmerkingen van Gordon grappig vonden. Terwijl het enorm pijnlijk kan zijn voor Chinese mensen.’ De RTL-coryfee maakte in de desbetreffende uitzending een aantal grapjes over een student economie uit Groningen met een Aziatisch uiterlijk. Gordon vroeg onder meer of de jongen, die prachtig opera kon zingen, 'nummer 39 met rijst' ging voordragen en sprak vervolgens van een 'sulplise' toen het prachtig bleek te zijn.

De opmerkingen van Gordon leidden de afgelopen twee weken tot een stortvloed aan negatieve reacties in vooral Amerika en Azië. Talloze grote kranten en blogs schreven over de manier waarop Gordon de Chinese kandidaat had vernederd en veroordeelden het feit dat RTL noch Holland's Got Talent excuses wil maken voor het gedrag van het jurylid. Diverse bekende Nederlanders en Azië-experts hebben zich hierbij aangesloten.

Gordon zelf beklemtoont dat het grapjes waren en weigert vooralsnog zijn excuses aan te bieden omdat hij zichzelf geen racist vindt. De petitie werd maandag binnen een paar uur tijd door vele honderden mensen ondertekend.