Pauw vond succes Humberto Tan irritant

Jeroen Pauw start volgende week maandag met zijn eigen talkshow Pauw. Na vele jaren samen met collega Paul Witteman gaat de presentator nu solo. Concurrent RTL Late Night is inmiddels van start. 'Ik begreep het succes wel een beetje, maar ik vond het óók wel een beetje irritant.'

De grote vraag is hoe de talkshow Pauw eruit gaat zien. Lijkt het op Pauw & Witteman of verschuift het naar RTL Late Night. "Er mag wel iets meer vrolijkheid en ontspanning in zo'n uitzending zitten dan er vaak in de Pauw & Witteman-uitzendingen zat", blikt Pauw in de Volkskrant vooruit. "Bijvoorbeeld door het uitnodigen van gasten die gewoon een vrolijk verhaal vertellen over een voorstelling die ze hebben gemaakt. Door meer muziek – maar ik wil ook weer niet allemaal van die dertien-in-een-dozijnbandjes die een minuutje komen spelen."

Met Humberto Tan heeft Pauw een geduchte concurrent op de late avond. "Ik begreep zijn succes wel een beetje", zegt Pauw. "Maar ik vond het óók wel een beetje irritant. Nou zeg, dacht ik, alsof het ineens zó goed is. Dat moet je nooit roepen. Je moet denken: oké, als jullie dat vinden. Er keken veel mensen, het was een succes. Dat is dan zo."

Succesformule

Pauw wordt warmer, intiemer en optimistischer. Maar dat is zeker niet afgekeken van Tan. "Het is niet zo dat met de introductie van Humberto Tan en zijn RTL Late Night er opeens begrippen – intiem, warm – in ons taalgebied zijn binnengewaaid die we nog niet hadden. Als je kijkt naar Vijf jaar later, waar ik met één gast aan tafel zit, dan is het ook intiem en warm. Scherp als het moet, leuk als het mag. Dat komt niet van Humberto. Het is niet zo dat ik de succesformule van een ander ga kopiëren."

Pauw & Witteman werd tijdens de zomermaanden altijd overgenomen door Knevel & Van den Brink. Bij Pauw zal Eva Jinek dat nu gaan doen. "Ik heb me in het verleden kritisch over Knevel & Van den Brink uitgelaten, omdat ik vond dat ze ons een beetje aan het na-apen waren. Ik vind het flauw om nu ze waarschijnlijk niet doorgaan te zeggen: net goed. Vanuit optimisme wil ik zeggen: ik vind het héél erg leuk dat Eva dat nu gaat doen. Om allerlei redenen, maar ook omdat Eva een leuke, goeie, slimme, jonge vrouw is, die gewoon zegt: ik ga dat doen."