Oscarnominatie voor Hany Abu-Assad

De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad voelt zich 'heel goed' nu hij voor de tweede maal voor een Oscar voor beste buitenlandse film is genomineerd. Abu-Assad maakt kans op de prijs voor het drama Omar, over drie Palestijnse vrienden die een daad willen stellen tegen de Israëlische bezetter. Acht jaar geleden werd hij genomineerd voor Paradise Now.

De 52-jarige regisseur lag te slapen toen het nieuws donderdag bekend werd gemaakt. "De concurrentie is echt heel sterk in deze categorie dit jaar'', vertelt hij vanuit Los Angeles. "Ik had nergens op gerekend. Maar sindsdien word ik plat gebeld. Ik geniet er wel van."

Abu-Assad ziet echter wel op tegen de spanning die de nominatie met zich meebrengt. "De vorige keer ging ik er heel onbevangen in", bekent hij. "Maar nu weet ik dat het de komende weken vooral spannend zal zijn. Ik kan er nu toch niets meer aan doen: ik heb de film gemaakt die ik wilde maken. En het stemgedrag van de Academy kan ik toch niet beïnvloeden."

Desondanks moet de regisseur komende weken in Los Angeles veel bijeenkomsten van de invloedrijke club bijwonen. Maar hij rekent nergens op. "La Grande Bellezza van Italie is favoriet", denkt Abu-Assad. "En ik ben zelf groot fan van The Broken Circle Breakdown van de Belgische regisseur Felix van Groeningen."

Hij heeft ook nog geen dankwoord voorbereid, mocht hij in de prijzen vallen. ''We gaan eerst maar eens vechten wie er allemaal mee mogen naar de uitreiking", lacht hij. "Daar bakkeleien we al weken over."

De overige genomineerden in deze categorie zijn The Broken Circle Breakdown van de Vlaming Felix van Groeningen, The Great Beauty, The Hunt en The Missing Picture.
Omar speelt zich af in Palestina en draait om liefde, vriendschap en strijd tegen de achtergrond van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De Belgische inzending The Broken Circle Breakdown heeft ook een Nederlands tintje: het Nederlandse Topkapi Films was coproducent.