Orgies DiCaprio schokken Academy

Regisseur Martin Scorsese en hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio kregen het afgelopen weekeinde zwaar te verduren tijdens een screening van hun nieuwe film The Wolf Of Wall Street voor de Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt. De veelbekroonde 71-jarige filmmaker en zijn hoofdrolspeler werden na de vertoning uitgefoeterd door Academy-leden die zwaar gechoqueerd waren door de van seks, drugs en geweld doorspekte komedie.

The Wolf Of Wall Street vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van Jordan Belfort, een frauduleuze bankier die in de jaren negentig miljarden verdiende over de ruggen van gewone Amerikanen. Het epos toont tamelijk expliciet wat voor bacchanalen en wilde drugsfeestjes er regelmatig bij Belfort op kantoor plaatsvonden.

Actrice Hope Holiday, die in de jaren zestig te zien was in bijrollen in klassiekers als The Apartment en Irma la Douce, meldt op haar Facebooksite dat de expliciete orgies bij lang niet alle leden van de Academy in goede aarde vielen. “De film is een drie uur durende marteling”, verzucht ze. “Toen Martin S en Leonardo D de lift uitkwamen voor het nagesprek, begon een scenarist tegen het tweetal te schreeuwen: Shame on you, disgusting!”

Holiday laat trouwens weten zich van het schreeuwen te distantiëren. “Het was een raar en gênant moment voor iedereen die erbij aanwezig was”, laat ze achteraf weten. “Sommige mensen applaudisseerden, anderen haatten de film. Maar dit doe je niet.” Scorsese stelde in een reactie dat de film niet voor iedereen is: "Ik krijg dit soort reacties ook wel eens bij gewone screenings. Maar ik maak nu eenmaal geen films voor kinderen.”

De recensies voor The Wolf Of Wall Street, die vanaf begin januari ook in de Nederlandse bioscopen draait, waren zeer lovend. Maar daar trekken Academy-leden zich niet altijd iets van aan. Eerder wekte het eveneens gewelddadige epos Casino van Scorsese soortgelijke reacties. Deze film kreeg in 1995 ondanks lovende recensies slechts één Oscarnominatie, voor hoofdrolspeelster Sharon Stone.