Oprah: ik ben geen controlfreak

Oprah Winfrey heeft met haar rol in The Butler haar acteercarrière weer nieuw leven ingeblazen. Normaal is zij overal waar ze komt de baas. Maar luisteren naar een regisseur ging haar naar eigen zeggen best goed af. "Ik ben geen controlfreak."

The Butler vertelt over de misstanden in de jaren 50 en 60 op het gebied van burgerrechten en de offers die veel afro-Amerikanen daarvoor moesten brengen. "Ik bewonder hun moed en hun kracht", zegt Oprah in het AD. "Zonder die generatie geen verandering. Door hen kan ik doen wat ik nu doe. The Butler is een hommage. Ik ben de dochter van een hulp, mijn oma werkte eveneens in de huishouding, haar moeder ook en daarvoor waren het slaven."

Oprah kijkt met veel plezier terug op haar samenwerking met regisseur Lee Daniels. "Het maakt Lee niet uit wie je bent. Nep, schreeuwde hij dan keihard wanneer het niet goed was. Of: slecht. Ook maakte hij me helemaal gek met een dansscène. Sneller, sneller, sneller. Ik moest 6 uur dansen en uiteindelijk zie je er maar 40 seconden van terug in de film. Gelukkig heb ik hem er wel van kunnen overtuigen dat een scène waarin ik dronken en naakt op de bank zou liggen, geen goed idee was. Verder accepteer ik alle aanwijzingen en laat dingen gaan. Ik ben geen controlfreak."

The Butler draait vanaf december in de Nederlandse bioscopen.