Sonja Bakker

Opnieuw plagiaatrel rond Sonja Bakker, advocaat doet aangifte

Dieetgoeroe Sonja Bakker wordt opnieuw beschuldigd van plagiaat en deze keer ligt er ook een aangifte. Advocaat Carlo Liefting nam het heft in eigen handen en deed aangifte op twaalf punten, waaronder oplichting en inbreuk op auteursrecht, meldt hij tegen RTL Boulevard.

Volgens Janneke Koeman van de Foodsisters ging Sonja weer over de schreef en heeft ze recepten en foto’s van de ‘sisters’ gebruikt voor haar eigen betaalde afslankprogramma, legt ze uit in Shownieuws. “Ik herkende gelijk de recepten. Het zijn exacte kopieën van de recepten en de foodfoto’s. Het zijn zelfgemaakte foto’s en zij doet voorkomen alsof het haar recepten zijn.”

Janneke en haar foodsister Amande schakelden een advocaat in maar kwamen er niet uit met Sonja. “Er is getracht een regeling te treffen, maar zij wilde onder geen enkele voorwaarde een rectificatie delen met haar klanten.” Als de Foodsisters een vergoeding zouden ontvangen, was dat altijd gekoppeld aan voorwaarden. “Ze bood dus een bedrag zodat wij daar verder geen ruchtbaarheid aan zouden geven maar dat vonden wij de omgekeerde wereld.”

De Foodsisters doen overigens geen aangifte maar vinden het “sympathiek” dat advocaat Liefting dat wel doet. Sonja zelf neemt volgens Shownieuws en RTL Boulevard de telefoon niet op.

Schikking met Garden in the Kitchen

Het afgelopen halfjaar beschuldigden meerdere foodbloggers en diëtisten Sonja van plagiaat. Uiteindelijk gaf ze toe dat er inderdaad wat recepten gekopieerd waren. Eén van de gedupeerde foodbloggers, Silvia Ribas Dunnirvine van de blog Garden in the Kitchen, stemde uiteindelijk in met een schikking. Na de ophef legde de dieetgoeroe in september haar werkzaamheden neer om tot rust te komen, maar die ‘werkzaamheden’ heeft ze dus inmiddels weer opgepakt…