Onno Hoes ontkent avontuurtje met Danny

Onno Hoes heeft een keer wat gedronken met Danny, maar daar bleef het volgens de burgemeester van Maastricht bij. "Wat er in dat interview staat over een relatie en seksuele contacten, daar is gewoon helemaal geen sprake van", zegt hij op persoonlijke titel in RTL Boulevard.

Hoes zou vanaf 2010 zo'n twee jaar het bed delen met de nu 25-jarige jongeman. "Kijk, ik ken die jongen", vertelt hij. "Ik heb met hem een keer een kop koffie of een glas wijn gedronken. Het was een paar jaar geleden, ik weet niet eens meer precies welke datum dat was of wat we gedronken hebben."

"Dat heeft hier op de bank plaatsgevonden", vervolgt de bewindsman. "En voor de rest was er niks." Hoes benadrukt dat het tussen hen niet verder ging dan onschuldige gesprekken. "Dat we gechat hebben: oké. Maar dat we met elkaar naar bed zijn gegaan of een langjarige relatie hebben gehad, daar is echt allemaal niks van waar."

Ruud en Grindr

Twee weken terug zorgde een foto van Onno met een zekere Ruud al voor ophef. De twee werden zoenend in de lobby van een hotel in Maastricht gefotografeerd. "Dat je in een hotellobby, of all places, iets doet… Ik bedoel: hoe dom kun je zijn, hoe naïef? Dus iedereen moet ook snappen dat het geen vooropgezet plan was van mijn kant."

Ook de profielfoto van de burgemeester op Grindr, waarop zijn ontblote bovenlijf te zien is, kwam volop in de media. "Ik ga ook geen foto met mijn gezicht erop zetten", verdedigt Hoes de keuze. "En als je een foto van een huis of een boom eropzet, dan kom je ook met niemand in gesprek. Dus ja, zo gaat dat op een gegeven moment."

Niet slim

Toch betreurt de VVD-politicus de commotie en hij begrijpt dat zijn gedrag niet zo handig was. "Het kan, het mag, het is niet crimineel en niet strafbaar, maar of het nou allemaal zo slim is… Ja, daar kun je natuurlijk wel je vraagtekens bij zetten. En in retrospectief, nu terugkijkend, denk ik: Onno, dat had je eigenlijk allemaal niet moeten doen."

Hij constateert dat er de afgelopen tijd een flinke 'beerput' open is gegaan. "Dingen waar ik voor een deel zelf verantwoordelijk voor ben, want ik heb op die internetsites gezeten en heb veel mensen gesproken in de loop van de tijd. Maar ik merk dat er nu heel veel geruchten de ronde doen waarvan ik denk: jongens, hou ermee op."

Wrange vruchten

Hoes beseft dat hij 'zelf is begonnen'. "Niet alleen met die zoen, maar ook met enkele andere dingen. Daar moet ik zelf nu ook de wrange vruchten van plukken. Dus wat dat betreft is het mijn eigen schuld. Maar door al die overmatige aandacht die mijn privéleven en het hele gaylife krijgen, denk je op een gegeven moment: waar stopt dit?"

De burgemeester vindt de ontstane situatie vooral uitermate vervelend voor Verlinde en springt voor zijn echtgenoot in de bres. "Ik moet Albert nu ook bijstaan. Ik merk nu dat het in de media niet alleen over mij gaat, hoewel ik de aanleiding ben voor een hoop dingen. Maar hij wordt er in meegesleurd. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn."

Tussen Verlinde en Hoes gaat het inmiddels weer goed. Ze hebben samen een nieuwe start gemaakt. Toch is de presentator van RTL Boulevard een aantal keer erg boos geworden op zijn man. "Er zijn wel momenten geweest dat Albert even uit zijn vel sprong, ja. Dat lijkt me heel logisch. Dat zou ik ook doen als ik in zijn positie zat."