Onno Hoes blijft burgemeester

Onno Hoes blijft aan als burgemeester van Maastricht. Dat werd vannacht rond 01.30 uur beslist.

De hele avond is er in Maastricht vergaderd over de vraag of Onno Hoes aan mocht en kon blijven als burgemeester na alles wat er privé met hem was gebeurd. In een persverklaring valt te lezen dat Hoes “spijt heeft betuigd en nu de ruimte krijgt nu ruimte om de komende tijd zijn ambt ten volle waar te maken zoals het een burgemeester betaamt.”

De meeste partijen in de gemeenteraad gunnen de echtgenoot van Albert Verlinde de kans om zich te bewijzen als burgemeester.

Ze geven Hoes "de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals het een burgemeester betaamt'', zo lieten de partijen weten in een gezamenlijke verklaring.

De partijen waarschuwen Hoes wel: "Mochten er in de toekomst nog feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van de burgemeester, dan heeft dat consequenties." Hoes zou hebben gezegd dat het niet meer zal gebeuren.

Geen enkele fractie zag in de gebeurtenissen aanleiding om Hoes naar huis te sturen, zei. Hoes is niet gevraagd of hij seks heeft gehad met de jongeman, zei fractievoorzitter Michel Severijns van de VVD. Hoes zelf vluchtte na de vergadering het gebouw uit, belaagd door cameraploegen.