OM: geen tbs voor stalker Wendy van Dijk

De 49-jarige Alfons N. moet van het Openbaar Ministerie (OM) 16 maanden celstraf krijgen voor onder meer stalking en bedreiging van presentatrice Wendy van Dijk. De man werd in 2007 al in dezelfde zaak veroordeeld, maar door een administratieve fout van de rechtbank in Amsterdam moest de zaak donderdag opnieuw.

Het OM eiste destijds tbs, maar volgens de officier van justitie heeft hij zich de afgelopen 6 jaar niet meer schuldig gemaakt aan vergelijkbare ernstige feiten. Ook hield ze rekening met de overschrijding van de zogeheten redelijke termijn voor de behandeling van het proces. N.'s advocate probeerde het OM hierom niet-ontvankelijk te laten verklaren, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

De strafeis komt overeen met de periode dat N. in voorarrest heeft gezeten. Deskundigen omschrijven de man als sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij stond eveneens terecht voor mishandeling en bedreiging van zijn ex-vriendin en politiemensen. De rechtbank sprak hem eerder vrij van stalking van Van Dijk en legde hem 12 maanden cel op voor de overige feiten.

N. heeft Van Dijk meerdere e-mails gestuurd en berichten achtergelaten op haar website. Deze werden steeds dreigender van aard en richtten zich ook tegen haar en haar zoon, had de presentatrice geconstateerd toen ze aangifte deed. Zo schreef hij onder meer dat "alles de pleuris mag krijgen, als ik Sem maar heb" en "Het liefste pak ik jullie. Sleepte jullie naar de auto. Hup ma en jij erin, snel Sem bij me en van achter de achterbank: rijden maar!". Van Dijk liet hierop een alarmsysteem in huis aanbrengen en durfde niet meer alleen met haar zoon de straat op.

N. verklaarde dat delen niet door hem waren geschreven. Over andere passages zei hij dat hij het niet zo had bedoeld. "Ik ben haar eens tegengekomen. Toen keek ze op een bepaalde manier. Ik heb daar later vragen over gesteld, maar kreeg geen reactie." Volgens zijn advocate wilde hij haar niet ontvoeren, maar juist een gezinnetje stichten.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.