Placeholder

Oeuvre-award voor Pierre Kartner

Mede dankzij de smurfen heeft Pierre Kartner dinsdag een Buma Lifetime Achievement Award gewonnen. De artiest, die 11 april tachtig jaar wordt, werd hiermee tijdens de uitreiking van de Buma Awards geëerd voor zijn gehele oeuvre.

Pierre kreeg de oeuvreprijs uit handen van Ben Cramer en trakteerde het publiek vervolgens op zijn klassieker Het Kleine Café Aan De Haven. Kartner stond maar liefst 69 keer in de Nationale Hitparade als componist, en vaak ook als vertolker, van levensliedjes als Huilen Is Voor Jou Te Laat. Zijn Smurf Song bracht hem internationale roem; in maar liefst zestien landen kwam het lied bovenaan de hitparade. Het nummer werd zo’n 17 miljoen keer verkocht.

De componist kreeg de prijs dinsdagavond uitgereikt tijdens het speciale gala voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers in Hilversum. Vorig jaar kreeg Kartner al een oeuvreprijs voor zijn Nederlandse oeuvre.

Daniel Dekker won de Gouden Harp. De radio-dj kreeg de prijs voor zijn ‘niet-aflatende verdiensten voor het promoten van de Nederlandse muziek’. Zangeres Ruth Jacott overhandigde Dekker zijn award.

Frank Boeijen sleepte de Lennaert Nijgh Prijs in de wacht. De zanger en componist kreeg de prijs voor beste tekstschrijver, omdat hij volgens de jury ‘van de Nederlandstalige popmuziek een vanzelfsprekendheid heeft gemaakt’.

Frank Boeijen zei zeer vereerd te zijn met zijn prijs. "Zeker omdat het Nijgh is, een door mij bewonderd tekstschrijver." Hij dankte vooral zijn publiek. "De mensen die naar mijn optredens komen. Iedere keer verwondert en ontroert mij dat."

Dekker werd in een filmpje door een groot aantal Nederlandse artiesten gefeliciteerd met zijn prijs. Ook Jacott had lovende woorden voor de presentator van Gouden Uren en Muziekcafé: "Ik wil je uit de grond van mijn hart bedanken voor dat je me altijd hebt gesteund. En met mij vele collega's. Eindelijk word jij eens in het zonnetje gezet." De radioman zelf hield nog even een stevig pleidooi voor meer muziek van Nederlandse bodem op de zenders.

Dotan en Mr. Probz zijn bekroond voor hun hitsingles. Home van Dotan was in 2014 het meest gekochte, gestreamde en gedraaide nummer in Nederland en Waves van Mr. Probz het meest succesvolle Nederlandse nummer in het buitenland.

Dotan ziet de onderscheiding als erkenning van zijn werk als componist. "Deze award zie ik als een enorme eer en waardering als songwriter. Dat Home zo’n groot succes zou worden, had ik nooit verwacht. Het feit dat het zo veel verschillende emoties oproept, vind ik erg bijzonder."

Mr. Probz ziet de prijs als een kroon op een succesvol jaar. "Deze award is voor mij nogmaals een dikke bevestiging van het internationale succes van Waves. Natuurlijk was 2014 een waanzinnig jaar, maar ik blijf altijd vooruitkijken naar nieuwe kansen en uitdagingen."

Componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers kwamen dinsdagavond in Hilversum bijeen voor de uitreiking van de muziekprijzen. De presentatie van het gala was in handen van Erik de Zwart.