×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

#NobodysDoll uitgeroepen tegen hakken op loper

15.02.2018 -

De hele #Metoo-discussie heeft een enigszins bizarre wending genomen. Volgens de Duitse actrice Anna Brüggemann moeten actrices dit jaar op de rode loper namelijk geen hakken of jurken dragen.


De actrice deed deze opmerkelijke oproep aan de vooravond van het Filmfestival van Berlijn gedaan. Zij wil met de hashtag #NobodysDoll oproepen tot meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, óók op galapremières.

'De rode loper op festivals is alsof je in een tijdmachine stapt en teruggaat naar 1950', stelt zij in een interview met The Guardian. 'Vrouwen worden geacht zichzelf in strakke, lage jurkjes te proppen en op onmogelijke hoge hakken rond te paraderen voor de blikken van mannen die gaan beoordelen of we te verkopen zijn of niet. Het wordt tijd dat we als vrouwen een ander beeld uitstralen'.

Brüggemann, in Duitsland een grote ster, deed de oproep namens een groep jonge actrices die deze mening delen. 'Natuurlijk mag je in een mooie jurk verschijnen als dat jouw ding is', voegt ze daar aan toe. 'Maar cowboylaarzen, een leren jack of een T-shirt moet ook kunnen', vervolgt ze.

De directeur van het Filmfestival van Berlijn heeft zich sympathiek verklaard tegenover de actie. 'Als filmfestival hebben wij nooit strenge regels of restricties opgelegd', stelt Dieter Kosslick. 'Van mij mag iedere vrouw hier dragen wat zij wil'.

Op het Filmfestival van Cannes speelt de kwestie ook al een aantal jaar. In 2015 brak er zelfs een relletje uit toen vrouwen zonder hoge hakken van premières werden geweerd omdat het reglement dat voorschreef.