×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Niki Lauda overleden

Niki Lauda overleden
21.05.2019 -

Drievoudig Formule 1-wereldkampioen Niki Lauda is overleden. De oud-coureur is 70 jaar geworden.


‘In diepe rouw maken wij bekend dat onze geliefde Niki op maandag 20 mei in het bijzijn van zijn familie is ingeslapen. Zijn uitzonderlijke successen als sportman en zakenman zijn en blijven onvergetelijk,’ aldus een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Laudamotion namens de familie. ‘Zijn onstilbare dadendrang, zijn rechtlijnigheid en zijn moed blijven een voorbeeld en maatstaf voor ons allen. Hij was een liefdevolle echtgenoot, vader en grootvader. We zullen hem zeer missen.’

Niki overleed in een kliniek in Zwitserland. Hij werd daar behandeld wegens nierproblemen. Hij revalideerde er na een dubbele longtransplantatie, die hij vorig jaar augustus onderging. In januari kwam Niki nog op de intensive care terecht omdat hij tijdens het revalideren ineens fikse griep kreeg.

Lauda was op 1 augustus 1976 tijdens de Grand Prix van Duitsland betrokken bij een ernstig ongeluk. Na een crash vatte zijn auto vlam en dreigde hij levend te verbranden, maar kon hij op het laatste moment gered worden.

De Oostenrijker hield aan het ongeluk de rest van zijn leven ernstige brandwonden en gezondheidsproblemen over. Zes weken later na dat ongeluk zat hij echter al weer achter het stuur tijdens een Grand Prix, waardoor hij een legendarische status verwierf.

Niki werd in totaal drie keer wereldkampioen in de Formule 1. In 1975 en 1977 namens Ferrari, in 1984 in dienst van McLaren. Lauda won zijn eerste race in 1974 in Spanje en wist daar in zijn loopbaan nog 24 Grand Prix-zeges aan toe te voegen.

Zijn 25e en laatste overwinning was in 1985 op het circuit van Zandvoort. Lauda staat nog steeds bekend als de laatste winnaar van een Nederlandse Formule 1-race.

Na zijn racecarrière zette Lauda diverse luchtvaartmaatschappijen op, waarvan Laudamotion de laatste was.