Nieuwe koets voor Engelse koningin

De Britse koningin Elizabeth is woensdag in een gloednieuwe koets naar het Britse parlement gereden waar ze traditiegetrouw met een troonrede het parlementaire jaar opende. Het rijtuig is versierd met afbeeldingen van historische gebouwen, schepen en andere iconen uit de Britse geschiedenis.

De 88-jarige vorstin werd voor het eerst opgehaald bij Buckingham Palace, schrijft The Daily Express. De houten panelen tonen de rijke geschiedenis van het koninkrijk en zijn bedekt met bladgoud. In de 5 meter lange koets zijn onder meer onderdelen verwerkt van het 18e eeuwse oorlogsschip de HMS Victory, Westminster Abbey en een stuk hout van een appelboom van Sir Isaac Newton.
De koets is ontworpen door de Australische koetsenmaker Jim Frecklington. Hij werkte tien jaar aan het rijtuig en ziet zijn ontwerp als een eerbetoon aan de koningin. "Ik wilde iets bijzonders creëren om de heerschappij van de koningin uit te beelden. Elizabeth zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de grootse monarchen aller tijden."
Het drie ton zware gevaarte is voorzien van moderne gemakken zoals elektrische ramen, verwarming en verlichting. De koets wordt voortgetrokken door zes paarden. Het was de 63e troonrede van Elizabeth.