NFF boos over te vroeg uitreiken Gouden Film

Het Nederlands Filmfestival is zeer ontstemd over het te vroeg uitreiken van de Gouden Film voor de komedie Soof. Hoofdrolspeler Dan Karaty kreeg zaterdag in het programma Holland's Got Talent te horen dat de status van Gouden Film was behaald, terwijl de bezoekersteller toen hoogstens op 70.000 stond.

'Deze Gouden Film had nooit op deze manier mogen worden uitgereikt', stelt NFF-directeur Willemien van Aalst. Het festival organiseert na het passeren van de 100.000e bezoeker van een Nederlandse productie meteen een moment waarop cast of regisseur de prijs krijgen uitgereikt. 'Dat was nu nog niet gebeurd. Wij plannen dat moment echt pas in als de 100.000e bezoeker is behaald.' Zij noemt het 'zeer vervelend' dat hoofdrolspeler Karaty in de uitzending de prijs al in handen kreeg. 'Ons protocol is er niet voor niets.'

Van Aalst heeft distributeur Independent Film, die Soof uitbrengt, ook aangesproken op het vals spelen. Een zegsvrouw van Independent liet zondag weten 'ervan uit te gaan dat Soof zondag de 100.000e bezoeker zou verwelkomen. Het was in het programma enigszins verkeerd geformuleerd. En Dan Karaty is nou eenmaal alleen op zaterdag op televisie'. Haar voorspelling is overigens niet uitgekomen: maandagochtend staat de teller voor Soof op nog geen 90.000 bezoekers.

De uitreiking van de Gouden Film in Holland's Got Talent leidde zondag tot veel rumoer onder andere filmmakers. 'Independent Film fraudeert met de cijfers', foeterde producent Alain de Levita, die grote concurrent Mannenharten heeft gemaakt, op Twitter. 'Dom, schadelijk en zielig!' Behalve van de hit Mannenharten heeft Soof ook flinke concurrentie van The Hobbit, The Hunger Games en Bro's Before Ho's. Die laatste film kreeg vorige week ook al te vroeg een Gouden Film uitgereikt.