Placeholder

Nederland tweede!

Ilse DeLange en Waylon zijn zaterdag als tweede geëindigd in de finale van het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. Ze kregen 238 punten. De winst ging naar Oostenrijk, dat 290 punten binnensleepte met het liedje Rise Like A Phoenix van Conchita Wurst. Zweden eindigde als derde met 218 punten voor het nummer Undo van Sanna Nielsen.

De tweede plaats voor The Common Linnets bij het Eurovisie Songfestival is het beste resultaat van Nederland in 39 jaar tijd. In 1975 won Teach-In met het nummer Ding-a-dong. Het jaar daarvoor bereikten Mouth & MacNeal de derde plek met I see a star.

De uitslag van het Eurovisie Songfestival was zaterdagavond buitengewoon spannend. Tot het laatste moment bleven Ilse DeLange en Waylon in de running als mogelijke winnaar. Maar uiteindelijk bleef Chonchita Wurst, de vrouw met de baard, de Nederlandse bijdrage toch voor.

Halverwege de live uitzending hadden The Common Linnets voor hun Calm After The Storm de fameuze '12 punten' binnen van Polen, Letland, IJsland en Duitsland. Denemarken en Zweden waardeerden de Nederlandse inzending met 10 punten en 8 punten kregen Ilse en Waylon van Griekenland, Frankrijk en Engeland.

Aanvankelijk was er veel kritiek op het nummer van Ilse en Waylon. Zo noemde Gordon het een slecht nummer en beloofde Albert Verlinde zijn kruk op te eten als Nederland zou winnen. Sinds er in 2004 halve finales werden ingevoerd, presteerde Nederland jarenlang niets bij het Songfestival. Acht maal strandden de Nederlandse kandidaten, onder wie Gordon, Sieneke en de 3J’s, in de voorrondes – een dubieus record. Vorig jaar keerde Anouk het tij. Ze belandde met Birds op de negende plaats.