Nederland nog in de race voor Songfestivalwinst

Hoewel Trijntje Oosterhuis de songfestivalgekte in Wenen al lang en breed achter zich heeft gelaten, is er toch nog wat Nederlandse glans aan de finale van het Europese liedjesevenement. Twee Nederlandse meiden dingen zaterdagavond mee naar de winst.

De half Nederlandse, half Hongaarse Sára Hélène Bori is verantwoordelijk voor de tekst van het nummer Wars For Nothing waarmee de Hongaarse zangeres Boggie zich dinsdagavond in de halve finale wist te kwalificeren voor de eindstrijd. Zij zit zaterdag met zweet op het voorhoofd in de green room in de Wiener Stadthalle. De op Curaçao geboren en in Rotterdam woonachtige Tamara Nivillac staat op datzelfde moment klaar om het podium op te stappen met zanger Elnur Huseynov uit Azerbeidzjan. Bij zijn nummer Hour Of The Wolf verzorgt Nivillac de achtergrondzang.

Sára Hélène Bori, geboren in Utrecht, is super trots dat het land van haar vader zich met een door haar geschreven nummer heeft weten te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. De in Den Haag wonende zangeres en songwriter werkt al een aantal jaar samen met de Hongaarse artieste Boggie. Ze schreef onder meer het nummer Wars for Nothing voor Boggie's tweede album dat eind 2014 uitkwam. "Het lied is niet gemaakt voor het songfestival", vertelt ze aan BuzzE. "Misschien is dat juist wel waarom het nu zo aanslaat."

Ze vindt het een fantastische ervaring om het liedjesevenement van dichtbij mee te maken en is vooral heel vereerd dat de boodschap van haar song kennelijk is overgekomen bij de televoters in Europa. "De hele act staat in dienst van de boodschap. De kleding, de belichting, de visuals. Dus ik voel me er heel nauw bij betrokken."

Als haar vaderland het evenement wint, viert ze feest en is ze trots. Net zo goed als wanneer het land van haar moeder, Nederland, succes zou beleven. "Ik zou heel graag ook ooit voor Nederland iets betekenen op het songfestival."

Tamara Nivillac wist niet wat haar overkwam toen ze een mailtje kreeg van de delegatie uit Azerbeidzjan met de vraag of ze voor de inzending van dat land de achtergrondzang wilde verzorgen in Wenen. "Ik dacht eerst dat het spam was", lacht ze. "Ik kijk nooit naar het songfestival. En dacht eigenlijk Azerbeidzj..wattes?"

Ze is al langer achtergrondzangeres, onder meer voor Giovanca en Shirma Rouse. "Ik heb wat filmpjes op internet staan, en die zijn kennelijk in Azerbeidzjan opgevallen. Het maakt mij niet uit voor welk land ik zing. Als ik maar een goed product neerzet."

Ze bevindt zich sowieso in een internationaal gezelschap. Haar twee collega's in het achtergrondkoor werden vanuit Amerika en Zweden ingevlogen. Tot haar grote teleurstelling staan ze niet zichtbaar op het podium met zanger Elnur, maar zingen ze vanuit de coulissen. "Anders staan we de dansers in de weg."

De zangeres is diep onder de indruk van het liedjesspektakel en vooral van de professionaliteit van de Azerbeidzjaanse organisatie. "Ik had het eerlijk gezegd niet zo verwacht, maar we hebben de beste spullen en worden heel goed verzorgd." In Azerbeidzjan is ze overigens nog nooit geweest. "Een week voor het evenement kwamen we allemaal samen in een superdeluxe studio in Zweden om te repeteren. Daar heb ik Elnur ook voor het eerst ontmoet."

Mocht haar act zaterdagavond winnen, dan is het nog maar de vraag of de Rotterdamse kan rekenen op een feestelijk ontvangst in het thuisland van de zanger. "Ik heb een vliegticket voor zondagochtend. Naar Nederland."