Nederland-België tijdens Rock Werchter

Tijdens het WK is de wedstrijd Nederland-België in de volgende ronde mogelijk, maar Belgische en Nederlandse voetbalfans vechten vandaag op het terrein van het Belgische festival Rock Werchter dat duel nu al uit. Daarbij gaat het om de titel 'meest fanatieke voetbalsupporter op een popfestival'.

Hele hordes in rood-geel-zwart gehulde Belgen en uitbundig uitgedoste Oranje-aanhangers zijn aan het begin van de derde festivaldag alvast goed in de stemming, in afwachting van de belangrijke WK-wedstrijden die om 18.00 (België) en 22.00 uur (Nederland) worden gespeeld. Stadiontoeters, vlaggen, sjaals, voetbalshirts en andere attributen toveren het muziekfestijn met 88.000 bezoekers even om tot voetbalwalhalla.

Beide nationale ploegen schopten het tijdens het WK Voetbal immers tot de kwartfinale en spelen vanavond om een plek in de halve eindstrijd. De Belgische Rode Duivels nemen het op tegen Argentinië. Het Nederlands elftal treft Costa Rica.

Vier jaar geleden, toen Oranje op het WK speelde tegen Brazilië tijdens een van de Werchter-dagen, weigerde de festivalorganisatie de wedstrijd uit te zenden op het terrein. Dat leidde tot een massale uitstroom. Duizenden Nederlanders verlieten de weide en overspoelden de kroegen in de omliggende dorpjes, het festival halfleeg achterlatend. Daar heeft de organisatie kennelijk van geleerd. Al voordat België en Nederland zich vorige week kwalificeerden voor de volgende WK-ronde werd besloten alle kwartfinalewedstrijden op een enorm scherm op het grootste campingterrein live te vertonen, maar alleen de match van de Rode Duivels is op schermen op het festivalterrein te zien.

Niet iedereen is daar overigens even blij mee. De Belgische rockers van Triggerfinger staan op het hoofdpodium tijdens die wedstrijd. Ze verzochten de Werchter-organisatie om de programmering aan te passen, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Als Nederland aftrapt tegen Costa Rica begint op het hoofdpodium headliner Pearl Jam. In de kleinere tent The Barn spelen op dat moment de Pixies.