Muziekwereld maakt zich op voor Grammy Awards

Voor de zestigste keer worden zondag de Grammy Awards, de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, uitgereikt. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst sinds vijftien jaar weer in New York, in Madison Square Garden. James Corden is net als vorig jaar de presentator van dienst.

De uitreikingsceremonie staat naar verwachting net als bij de Golden Globes eerder dit jaar, deels in het teken van de #metoo-kwestie. Bij de Globes verscheen bijna iedereen in het zwart om een signaal af te geven tegen seksueel wangedrag en ongelijkheid, zondag verschijnen waarschijnlijk veel sterren met een witte roos op de rode loper. De Time’s Up-beweging deed daar eerder deze week een oproep toe.

De grootste kanshebber van de avond is JAY-Z. Met zijn album 4:44 sleepte hij acht nominaties in de wacht. Kendrick Lamar volgt met zeven nominaties voor DAMN., Bruno Mars’ 24k Magic is zes keer genomineerd. Die drie albums dingen allen mee in de categorie Album of the Year. Ook Awaken, My Love! van Childish Gambino en Melodrama van Lorde maken kans.

Song of the Year

Bij Song of the Year gaat het tussen Despacito van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber, 4:44 van JAY-Z, Issues van Julia Michaels, 1-800-273-8255 van Logic feat. Alessia Cara & Khalid en That’s What I Like van Bruno Mars.

In totaal zijn er liefst 84 categoriën. Bij de kanshebbers is ook één Nederlandse: dirigent Reinbert de Leeuw, producer Guido Tichelman, het Asko/Schönberg Ensemble en het Groot Omroepkoor zijn samen genomineerd in de categorie Best Classical Compendium voor het album Kurtág: Complete Works for Ensemble & Choir.

Sir Elton John

De 79-jarige De Leeuw is direct ook de oudste genomineerde dit jaar. Hij maakt voor de vierde keer kans op een Grammy. In 1996, 2001 en 2008 greep hij naast het overbekende gouden grammafoonspeler-beeldje.

Tijdens de ceremonie treden vele grote namen op waaronder Lady Gaga, Pink, Bruno Mars, Kesha, U2, Sam Smith en Sting. Ook Elton John, die deze week zijn pensionering aankondigde, is er bij. Hij treedt op met Miley Cyrus.

Voor Elton John is het sowieso een bijzonder week. Hij en zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin worden twee dagen na de Grammy’s door bekende artiesten in het zonnetje gezet met het concert Elton John: I'm Stil Standing – A Grammy Salute.