‘Moordaanslag op Elizabeth in doofpot’

Het had weinig gescheeld of koningin Elizabeth was in 1981 het slachtoffer geworden van een moordaanslag. Tijdens een bezoek aan Nieuw-Zeeland miste een kogel haar op een haar na. De plaatselijke politie deed er daarna alles aan om het incident in de doofpot te stoppen, schrijft Stuff op basis van onderzoek.

De dader, de zeventienjarige Christopher John Lewis, schoot op de koningin met een wapen van het kaliber .22 toen Elizabeth een rijtoer maakte in een open Rolls-Royce. De jongen was geobsedeerd door de koninklijke familie en wilde de familie uitroeien.

De politie wilde de ernst van de situatie na afloop verhullen. Zo is er geen dossier van en is de originele verklaring van Lewis vernietigd. Tom Lewis, een voormalig politieagent die aan de zaak werkte, stelt dat toenmalig premier Robert Muldoon vreesde dat de koninklijke familie nooit terug naar Nieuw-Zeeland zou keren als bekend werd dat de koningin er bijna was neergeschoten.

Met opdracht van 'hogerop' kreeg Lewis dan ook geen aanklacht van hoogverraad. De autoriteiten geloofden dat dat te veel aandacht voor de zaak zou opleveren.