Mohammed B. had contact met terroristen

De thriller 2/11: Het spel van de wolf reconstrueert wat er bij de AIVD gebeurde in de dagen na de moord op Theo van Gogh. Met de film, die donderdagavond zijn wereldpremière beleeft, wil producent Gijs van de Westelaken de discussie rond de dood van zijn vriend levend houden.

Hieronder 6 vragen aan een uitgesproken Gijs van de Westelaken:

Van Gogh werd vermoord door een extremistische moslim. Er lijkt niet veel veranderd in tien jaar tijd, toch?

“Nee, we zijn de afgelopen maanden met onze neus in de boter gevallen, publicitair gezien. De berichtgeving doet erg denken aan de dagen na de moord op Theo. Sterker nog, het lijkt veel erger te zijn geworden, in vergelijking met tien jaar geleden. Toen deden veel mensen het nog af als een incident. Maar die onthoofdingen door IS doen mij toch heel erg terugdenken aan wat er met Theo is gebeurd.”

Jullie trekken in de film conclusies over het handelen van de AIVD in die periode. Hoeveel hebben jullie verzonnen en hoeveel is echt?

“Pakweg 95 procent van wat we in de film vertellen en laten zien is feit. Alleen is ons voordeel dat we in een film verbanden kunnen leggen en dingen naast elkaar kunnen leggen en onze eigen conclusies kunnen trekken. Het is bijvoorbeeld een feit dat Mohammed B contacten had met internationale terroristen. En het is een feit dat er taps verdwenen zijn. We hebben in Nederland heel erg de neiging om naar onszelf te kijken. Maar het plaatje is natuurlijk vele malen groter dan Theo of Den Haag.”

Wat willen jullie bereiken met de film?

“We noemen het een actiefilm! Niet dat er veel schieten of achtervolgingen inzitten. Maar we willen er wel iets mee bereiken, iets mee losmaken. We hopen dat journalisten weer vragen gaan stellen naar aanleiding van de film. Of dat de politiek alsnog een commissie wil instellen. De Tweede Kamer is erg gevoelig voor publiciteit. Daarom maken we de komende weken heel veel lawaai om aandacht te krijgen voor de vragen die nog steeds open staan over de moord op Theo.”

De film Submission viel niet goed bij sommige moslims. Zijn jullie niet bang dat deze film net zulke reacties opwekt?

“Het heeft niet zoveel zin om bang te zijn: dan moet je je hele leven over je schouder kijken. Dat is verspiling van energie. If it happens, it happens.”

Theo was behalve je zakelijke partner ook je vriend. Hoe vaak denk je nog aan hem?

“Dagelijks. Dat is onvermijdelijk, al is het maar om de simpele reden dat hij in de media nog vrijwel dagelijks wordt genoemd. De moord op Theo was een draaipunt in de samenleving, nog veel meer dan de moord op Fortuyn dat was.”

Wat is het effect van zijn dood op jouw leven geweest?

“Ik ben niet iemand die daar graag dramatisch over gaat doen. Maar mijn leven had er wel anders uit gezien als Theo nog had geleefd. We wilden toentertijd samen nog twee films maken: een klein project en iets groters. Dat had dan de definitieve Van Gogh-film moeten worden, waarin alle aspecten uit zijn eerdere werk bij elkaar zouden komen. Ik had toentertijd best heimwee naar de journalistiek. Maar het liep allemaal anders.”

2/11: Het spel van de wolf gaat donderdag in première op het NFF. De film is de komende weken door het hele land te zien. Bij veel voorstellingen zijn de makers aanwezig voor een nagesprek.