Mensen bezoeken poorten paleis

Hoewel het niet druk is bij Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, komen er wel geregeld belangstellenden bij de poorten om hun medeleven te uiten met het overlijden van prins Friso op maandagmorgen.

De gepensioneerde Hagenaar Kees had het overlijden van de prins wel zien aankomen. "Toen hij onlangs naar Huis ten Bosch werd overgebracht, dacht ik dat hij dat deed om afscheid te nemen van zijn moeder en de familie. Maar aan de andere kant is het toch nog onverwacht dat de koning en koningin hun vakantie hiervoor afbreken.''

De geboren en getogen Hagenaar Eric (58): "Ik schrok wel van het nieuws. En ik dacht meteen dat hij daarvoor hierheen is gehaald. Het is triest voor de nabestaanden. Maar het is wel mooi om zo thuis afscheid te kunnen nemen en niet in het ziekenhuis. Je kunt ook tien jaar in coma liggen, dan is het drama nog veel groter."

Stadsgenoot Hans en zijn familie kwamen direct na het horen van het nieuws naar paleis Huis ten Bosch. "Toen wij een kijkje kwamen nemen, wist de marechaussee aan de poort het nog niet eens.'' Margreet uit Leidschendam is naar Den Haag gereisd uit medeleven met de royals. Ze verwacht dat prins Friso zal worden opgebaard, en zal dan ook afscheid komen nemen.

Omwonende Petra heeft een grote witte bloem naar het paleis gebracht. "Ik doe dat vooral voor prinses Mabel en de kinderen. Ik wil ze laten weten dat ik met hen meeleef bij dit grote verdriet." Mimoun, ook uit de hofstad, brengt een rouwkaart. "Ik las het nieuws op internet en ben meteen een rouwkaart gaan kopen. Mijn familie en ik leven erg met hen mee. Ik wens ze veel sterkte."