×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Melcher de Wind deelt aangrijpend verhaal over zijn vader in Auschwitz: ‘Hier word je stil van’

Melcher de Wind deelt aangrijpend verhaal over zijn vader in Auschwitz: ‘Hier word je stil van’
16.01.2020 -

Eddy de Wind overleefde op miraculeuze wijze als jonge arts het kamp in Auschwitz. Nu, 75 jaar na de bevrijding, is zijn verhaal te lezen in het boek ‘Eindstation Auschwitz’. Zoon Melcher de Wind vertelde er woensdagavond over bij ‘Op 1’.


Trouwen

In 1942 meldde de Joodse arts Eddy de Wind zich vrijwillig aan als arts Westerbork. Hij hoopte dat zijn moeder hierdoor uit het kamp zou worden vrijgelaten, maar bij aankomst bleek zij al getransporteerd naar Auschwitz. Eddy bleef in Westerbork, werd verliefd op verpleegster Friedel en trouwde in het kamp. Samen werden ze in september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd. Pas na de oorlog, die ze beiden op wonderbaarlijke wijze overleefden, vonden ze elkaar terug in Nederland.

‘Een toneelstuk’

Omdat Eddy als een van de weinige overlevenden dit heftige verhaal kon navertellen, schreef hij van zich af in een boekje. En met precies dát schrift – dat jaren laterEindstation Auschwitz zou worden – schoof zijn zoon Melcher aan bij Op 1. “Het schriftje was onderdeel van onze familie”, zegt hij. “Als mijn vader erover vertelde, leek het alsof we in een toneelstuk stapten waar iets vreselijks was gebeurd.”

‘Over Auschwitz kon je niet praten’

“Mijn vader is blijven leven om dit verhaal te vertellen, maar het heeft lang geduurd voordat mensen ervoor openstonden”, vervolgt hij. “Over Auschwitz kon je niet praten.” Nu, 75 jaar na de bevrijding, merkt Melcher dat Eddy’s geschiedenis eindelijk wordt gehoord: Eindstation Auschwitz is uitgebracht in 25 talen in 100 landen.

‘Zwarte bladzijde’

Kijkers zijn geraakt door Melchers verhaal. ‘Ik ben er stil van’, is een van de reacties. En: ‘Je hoort de emotie in z’n stem. Dat is juist mooi. Dat kwetsbare mag getoond worden. Zwarte bladzijde in de geschiedenis.’

€ 19,99              Bestel hier