Max Verstappen in de voetsporen van vader Jos

Max Verstappen is volgend jaar de jongste deelnemer in het Formule 1-circus. De zoon van racelegende Jos Verstappen gaat dan namelijk op zijn 17e deel uitmaken van het team van Toro Rosso.

Waar Alec Krajicek in de tenniswereld zijn vader Richard lijkt op te volgen, doet in de racewereld Max Verstappen dat nu al. Jos Verstappen is de meeste succesvolle Formule 1-coureur die ons land ooit gekend heeft, maar hij houdt er stiekem al een beetje rekening mee dat zijn zoon nog beter gaat worden.

“Tijdens zijn eerste test in een Formule Renault 3.5-auto vorige week op de Red Bull Ring stapte hij in en scheurde hij weg. Max heeft het zo goed onder controle dat hij heel snel stappen kan maken om een F1-bolide te gaan besturen. We hadden ervoor kunnen kiezen om eerst in de GP2 Series in te stappen, maar ook daarin schuilt gevaar. Er zijn al veel talenten gesneuveld in de GP2. Bovendien verschillen de rondetijden van GP2 en F1 niet veel,” vertelt Jos op hun eigen website.

 “Ik heb er drie weken erg slecht van geslapen. Vooral tijdens het Formule 3-weekend in Oostenrijk, waar we gesprekken voerden met Dr. Helmut Marko. Ik was elke ochtend om half vijf klaar wakker. Dan keek ik naast me, waar Max gewoon lekker lag door te slapen. Die zondagmorgen hingen we om zes uur ’s ochtends al aan de telefoon en zat ik samen met Raymond om half zeven al documenten door te lezen en te overleggen. Het was gigantisch hectisch, zo intensief waren we ermee bezig, ook door de gedrevenheid vanuit Red Bull.”

De laatste jaren staat bij de Verstappens Max voorop en vervult Jos naast zijn vaderrol de taak van begeleider en coach. Jos daarover: “Ik heb mijn eigen carrière voor Max opgeofferd. Ik had zelf nog kunnen racen, maar vond dit een grotere uitdaging. Omdat ik zag wat Max in zijn mars heeft, wilde ik me daar helemaal aan wijden en er alles voor doen om hem naar de top te brengen. Natuurlijk moet Max het uiteindelijk zelf doen achter het stuur, maar van kleins af aan heb ik hem de juiste richting op geduwd door kritisch te zijn.”

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen