Mart met dood bedreigd

Mart Smeets is meerdere malen met de dood bedreigd in het verleden. Dit vertelde de NOS-coryfee dinsdagavond tegen Filemon Wesselink in het BNN-programma De week van Filemon.

Smeets wordt al jaren op straat uitgescholden. "Ik heb geleerd om uitgescholden te worden. Op een gegeven moment had ik er genoeg van. Dan vroeg ik: 'waarom zeg je dit?' Dan kreeg ik te horen 'ja, jij vuile Ajacied!'. Maar ik pas me niet meer aan, ik blijf ook gewoon met de trein reizen."

Toen vervolgens zijn kinderen zelfs bedreigd werden, moest de presentator wel even slikken. "Er zijn momenten geweest dat ik dacht: 'in wat voor wereld leef ik?'. Tegen enge doodsbedreigingen moet je wel bewapend zijn. 'We komen je keel afsnijden en daarna pakken we je kinderen', stond er dan op een briefje. Dan moet je wel even drie keer zuchten. Alles is ook anoniem, in gebrekkig handschrift geschreven en in een Nederlandse taal waar je van ijzelt."

Het ging van kwaad tot erger. De wielercommentator kreeg zelfs een gifslang thuisgestuurd. "Ik kreeg een pakketje thuis en daar zat een klein dood gifslangetje in. Het beestje was gestikt. Dat heeft me wel weken achtervolgd. Ik dacht echt: 'hè, waarom doe je zoiets?' Maar je bent als journalist blijkbaar voor een club of vereniging en dus meteen tegen de ander. Terwijl ik helemaal geen voorkeur heb", aldus Smeets.

Bang voor de dood lijkt hij niet te zijn. "De dood komt er ineens aan. De dood stelt zich niet voor. Voor mij is het gewoon in zes planken en de fik erin wat mij betreft." Op de vraag of Smeets geleefd heeft, is hij stellig. "Ik heb geen zware drugs gebruikt, maar wel geblowed. Rock 'n roll was er ook genoeg met de muziek uit mijn tijd. En qua vrouwen? I got my share. Ik lach om Jeroen Pauw, amateur met zijn 200 vrouwen. Ga je schamen Jeroen, dat was voor de Paasvakantie zeker?", sluit hij met een knipoog af.