Mark Rutte

Mark Rutte: ‘Ik roep iedereen op om zich toch aan de avondklok te houden’

Mark Rutte stelt dat de avondklok nog steeds ‘nodig’ is voor de bestrijding van het coronavirus. ‘Ik roep iedereen op, met klem, om zich zoveel mogelijk aan de avondklok te houden’, zegt hij in reactie op het vonnis van de Haagse rechter over de avondklok.

De avondklok is een middel, geen doel, benadrukt MARK Rutte. ‘En het doel is om het virus zo veel mogelijk in te dammen, zodat we straks al onze vrijheden op een veilige manier terug kunnen krijgen.’ De avondklok werd onder meer ingevoerd vanwege zorgen rondom de Britse variant van het virus: ‘Daarom hebben we de avondklok ook ingevoerd, om die variant voor te zijn. We hebben een ontzettend moeilijke tijd achter de rug. We zijn inmiddels 11 maanden aan het vechten tegen het virus. Het feit dat we tot nu toe in staat zijn geweest om, met alle gevolgen van dien, dit virus te bestrijden, is het argument om door te gaan. Alle deskundigen adviseren ons dat die avondklok nu nodig is’, aldus Rutte.

Spoedwet

Minister Ferd Grapperhaus vindt dat er geen sprake is van een blunder bij het kiezen van de juridische basis van de avondklok. Volgens de rechter was deze niet goed, omdat er naar een noodwet is gegrepen. ‘Daarom hebben wij ook hoger beroep aangetekend’, aldus Grapperhaus. Het kabinet gaat ervan uit dat de inhoudelijke en juridische argumenten aan zijn kant te hebben, maar werkt ook aan een spoedwet. ‘Die kan heel snel in de kamer liggen. We doen er alles aan om de avondklok te behouden’, zegt Rutte.

Zeer spoedeisende belangen

De rechtbank trok dinsdag een streep door de avondklok. De maatregel werd ingesteld op basis van een noodwet. Daarin staat dat het kabinet in noodgevallen besluiten kan nemen zonder overleg met de Tweede en Eerste Kamer. Deze wet mag echter alleen worden gebruikt bij zeer spoedeisende belangen, en daarvan was volgens de rechter in dit geval geen sprake.