Mariah Carey: ‘Liefde voor Kerstmis komt voort uit mijn jeugd’

Mariah Carey wordt vanwege haar kersthits door fans al jarenlang de kerstkoningin genoemd. In een interview met W Magazine legt de All I Want for Christmas Is You-zangeres uit waarom ze eigenlijk zo van de kersttijd houdt. Die liefde ontstond in haar jeugd, die ze doorbracht in Huntington in New York.

“Ik weet dat mensen vaak zeggen: ‘Oh, yay! Kijk naar haar! Ze is zo feestelijk en zo’n kerstmeisje’, of wat dan ook. Maar echt, Kerstmis maakt me gelukkig”, zegt de 53-jarige zangeres, die in 1994 het kerstnummer All I Want for Christmas Is You uitbracht. Het nummer bereikte de eerste plek in hitlijsten van 26 landen en naar verluidt verdient ze er nog ieder jaar enorm veel geld mee.

Carey benadrukt dat ze niet in een “soort sprookjesachtig bestaan” is opgegroeid, integendeel. Zo noemt ze haar jeugd “rommelig” en wilde ze daaraan ontsnappen. “Waarbij je je leven kunt maken zoals je wilt. Dat is vreugde voor mij”, legt ze uit over haar liefde voor kerst. “Daarom wil ik dat mijn kinderen alles hebben wat ze kunnen hebben. Ik wil dat ze weten dat ze alles kunnen zijn wat ze willen zijn.” Carey neemt haar kinderen dan ook graag op sleeptouw om te genieten van allerlei kerstvakantieactiviteiten.

Officieel mag Carey zich overigens geen kerstkoningin noemen. Onlangs wees het Amerikaanse merkrechtenbureau het verzoek van de zangeres voor de auteursrechten op de titel af. In maart 2021 diende ze een verzoek in voor de rechten op de titel kerstkoningin. Ook wilde Carey de exclusieve rechten op de titels prinses, kerst en kerstprinses hebben. Ook die kreeg ze niet. Carey wilde de titels gebruiken voor zaken als make-up, sieraden, koffiemokken en -kopjes, chocolademelk, speelgoed en kleding.