Maria Kooistra

Maria Kooistra begint opnieuw: ‘De scheiding was heel verdrietig’

Het leven van Maria Kooistra biedt genoeg stof voor een soapserie. De actrice, die bekend werd door haar rol als Pascale Berings in Goede Tijden, Slechte Tijden, leidde jarenlang een droomleven, tot het misging.

Ze was getrouwd met Steve te Pas, die destijds een vermogen van tientallen miljoenen werd toegedicht, verdiend met zijn jeansmerk Blue Blood. Maar het bedrijf ging failliet en Steve werd ook persoonlijk failliet verklaard. Ineens had het glamourkoppel geen cent meer te makken. Tot overmaat van ramp volgde daarna een scheiding. Maar het werd nog erger, want een paar jaar geleden moest Maria haar huis in Amsterdam Oud-Zuid achter zich laten. Met haar kinderen Storm, Lorca en Jack resideerde zij daar nog altijd op stand, op loopafstand van de PC Hooftstraat en het Vondelpark, voor meer dan 3.000 euro per maand.

Vertrekken

Omdat ze nauwelijks inkomsten had, werd de situatie onhoudbaar en moest ze vertrekken. ‘Ik kan me voorstellen dat het tot de verbeelding spreekt als iemand eerst veel geld heeft en daarna weinig’, zegt Maria. ‘Maar zo heb ik het zelf nooit ervaren. Die emotie die bij een echtscheiding komt, is universeel. Je bent natuurlijk ontzettend verdrietig als je niet oud wordt met degene waarmee je dat had verwacht. En als er kinderen in het spel zijn, is dat een nog verdrietiger situatie. Ik heb dat altijd los gezien van geld.’

Sieradenlijn

Maria ging in zaken met Marloes Pomp, een gerenommeerd ondernemer, die haar hielp met het opzetten van een eigen sieradenlijn op basis van de tekens van de Chinese dierenriem. Marloes stak veel geld in de onderneming, maar uiteindelijk verbrak ze de samenwerking omdat haar visie te veel verschilde van die van Maria. ’Marloes heeft destijds een heleboel over mij gezegd en ik ben er trots op dat ik nooit in de verleiding ben gekomen om terug te slaan met akelige verhalen’, vertelt ze. ‘Ik zie het eerlijk gezegd als een beloning van het universum dat ik nu mijn juwelenlijn op een vriendelijke en fijne manier van haar heb terug kunnen kopen. Want het is niet haar wereld, maar wel de mijne.’ Ze is er heel gelukkig mee. ‘Die tekens van de dierenriem, daar hield ik van. Die hebben mij door de nare periode van mijn echtscheiding geholpen en doen dat eigenlijk nog steeds.