Margriet en Pieter 48 jaar getrouwd

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn zaterdag precies 48 jaar getrouwd. Margriet was op 10 januari 1967 de eerste Oranje-prinses die haar jawoord gaf aan een burger. Dat gaf indertijd nogal wat commentaar, zeker in conservatieve kringen en niet in de laatste plaats aan het hof zelf. Margriets moeder koningin Juliana had geen bezwaar, maar de rest van de familie had reserves.

De verwachtingen waren destijds ook niet hoog gespannen, maar Margriet en Pieter hebben inmiddels een van de langst durende huwelijken uit de Oranje-historie. Alleen koningin Juliana en prins Bernhard waren langer samen, 67 jaar. In de 19e eeuw waren prins Frederik (broer van koning Willem II) en zijn vrouw prinses Louise 45 jaar gehuwd.

Het huwelijk van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven – de twee hadden elkaar tijdens hun studie in Leiden ontmoet – was ook anderszins baanbrekend. In de volgende generatie Oranjes was het daarna een stuk gemakkelijker om met een ‘burger’ thuis te komen. Uiteindelijk zijn alle kinderen van Margriet en koningin Beatrix met burgers getrouwd.

Het is al jaren een vast ritueel op de verjaardag van de trouwdag dat prinses Margriet, zo heeft ze eens verteld, haar trouwjurk weer aantrekt. Die past ook na 48 jaar nog prima, al heeft de prinses de jurk zelfs een paar keer moeten innemen.