Manon Thomas veranderd door naaktfoto’s

De naaktfoto’s van Manon Thomas die op het internet verschenen hebben haar getekend en de voormalig televisiepresentatrice zal naar eigen zeggen nooit meer de oude worden. "Ik ben er dag en nacht mee bezig. Ik ben een ander mens geworden en ik vind de mens die ik was leuker dan degene die ik ben geworden”, aldus Manon hierover. “Ik hoop dat ik daar wat van kan terugwinnen.”

Eerder tijdens een vakantie maakte Rudy, de vriend van Manon, een aantal privé-plaatjes van haar, die in november uit het niets op het internet opdoken. “Het voelde alsof iemand een mes in mijn hart stak en hem drie keer ronddraaide”, vertelt Thomas over de tijd dat ze voor het eerst leerde dat ze in pikante poses op het web circuleerde. “Dat gevoel heb ik nog dagelijks.” De dader achter het verspreiden van deze kiekjes zou een voormalige buurman van Manon en Rudy zijn, die hun computersysteem zou hebben gehackt. Naar verluidt zal de man binnen enkele maanden moeten voorkomen

Niet alleen Manon heeft geleden onder de stortvloed van publiciteit die als gevolg van de foto’s over haar heen viel, ook haar kinderen moesten het ontgelden. “Ze zijn 13 en 16 jaar, dus te oud om het te kunnen negeren, maar te jong om het te relativeren als een volwassene”, legt ze uit. “Ik zie in hun ogen een levenswijsheid die ik ze had willen besparen. Dat is verschrikkelijk, dat is echt verschrikkelijk.” Ook op het werkvlak moest Thomas, die al jaren als coach en dagvoorzitter van congressen werkte, het bijltje erbij neergooien. “Mijn complete geloofwaardigheid is aan gort geholpen”, beaamt ze. “Ik roep vragen op bij mensen, en een lacherig gevoel.”

Na publicatie van de foto’s bleef de 44-jarige presentatrice niet bij de pakken neer zitten en diende een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Ze werd in het gelijk gesteld. Websites die de foto’s of links naar de foto’s plaatsten, hebben volgens de raad de privacy van Thomas geschonden. Na aanleiding van de kwestie werden zelfs een aantal kamervragen gesteld, die eind vorig jaar tot een wetswijziging leidden om het verspreiden van gestolen digitale gegevens van particulieren strafbaar te maken. Privémateriaal mag niet vertoond worden zonder toestemming van de eigenaar, tenzij het van groot maatschappelijk belang is”, legt de advocaat van Thomas uit. “En dat zijn mijn blote billen niet”, voegt zij er nog er toe.

Niet alleen de privé kiekjes van Manon leverde stof tot discussie op, ook het onlangs in RTL Boulevard uitgezonden filmpje waarin Georgina Verbaan zoent met een andere man dan haar vriend Jort Kelder, maakten veel tongen los. RTL Boulevard-presentatrice Daphne Bunskoek liet hierop een dag later weten spijt te hebben van de uitzending. ‘Georginagate’ riep gemengde gevoelens op bij Manon. Over Daphne zegt Thomas aan de ene kant trots te trots te zijn op haar dat ze op televisie aangaf waar haar grens lag. “Daarnaast roept het ook een heel andere emotie bij mij op, want een paar maanden daarvoor liet ze schaamteloos mijn foto’s in het programma zien, terwijl ik ze dat uitdrukkelijk had verboden”, aldus Manon. “Ze waren levensgroot te zien en Daphne stond erbij te lachen. Dat is voor mij een dubbele moraal: zodra ze iemand persoonlijk kent, trekt ze opeens een grens. Ik werd er heel boos van, hypocriet noem ik het.”

Hoewel de media een groot aandeel heeft in het verspreiden van haar foto’s, blijft de voormalige buurman van Manon en Rudy natuurlijk de hoofdschuldig in de zaak. “Ik denk dat als de rechter hem tot levenslang veroordeelt, ik nog niet tevreden ben. Dat zeg ik tegen mezelf, omdat ik bij mezelf een voedingsbodem wil creëren om er ooit vrede mee te krijgen.” Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.