Placeholder

Maarten Heijmans wint Emmy

Maarten Heijmans was maandagavond stomverbaasd toen hij in New York de International Emmy Award voor beste acteur won. "Het is krankzinnig, dit had ik echt niet verwacht'', zei de 31-jarige acteur, die de onderscheiding kreeg voor zijn rol in de serie Ramses.

"Bij de uitreiking kregen we een tafeltje achteraan. Toen dacht ik al: die prijs win ik niet, anders hadden ze me wel een tafeltje bij het podium gegeven.'' De Nederlander noemde het een 'onwerkelijk moment' toen zijn naam werd genoemd als winnaar van de prijs. De Emmy beschouwt hij als een 'extra kers op de taart'. De acteur won vorig jaar al een Gouden Kalf voor zijn rol in Ramses. De serie werd bovendien bekroond met onder meer de Nipkowschijf voor beste dramaserie en de Prix Europa voor beste miniserie van het jaar.

Heijmans vertolkte de rol van Ramses Shaffy in de Avrotros-miniserie Ramses die in 2014 werd uitgezonden. Michiel van Erp, de regisseur van Ramses, liet weten 'supertrots' te zijn. Van Erp zei het bijzonder te vinden dat de serie 'over zo'n Nederlands fenomeen internationaal zoveel aantrekkingskracht heeft'. Heijmans heeft de rol 'met verve vervuld', voegde hij daaraan toe.

Weergaloos

Mylene Verdurmen, eindredacteur drama bij Avrotros, prees de 'weergaloze acteerprestaties' van Heijmans en noemt de prijs 'een geweldige afsluiting van de prijzenregen die onze serie ten deel viel het afgelopen anderhalf jaar'.

Heijmans nam het in de categorie beste acteur op tegen de Turkse Engin Akyurek, de Britse Rafe Spall en de Braziliaanse Emilio de Mello voor zijn rol in Psi, dat de prijs voor beste dramaserie won.