Linda: ‘Mijn moeder raakt langzaam alles kwijt’

Sinds drie jaar weet Linda de Mol dat haar moeder Alzheimer heeft. "Maar het speelt waarschijnlijk al langer, mijn vader had het al eerder opgemerkt, maar vond het verschrikkelijk om dat met ons te bespreken,” vertelt ze.

Linda zelf kreeg het pas later door.  "Ik merkte het aan de onrust in haar lijf. Mijn moeder was altijd een heel relaxte vrouw, met steengoede humor ook. Op een gegeven moment zat ze met een zakboekje in haar hand en maakte ze een heel nerveuze indruk. En ze kon niet meer op woorden komen. Dat ik vroeg: heb je ontbeten en dat ze dan ja zei en wilde zeggen dat ze brood in het broodrooster had gedaan maar het woord broodrooster kwam niet."

Linda deed haar verhaal bij RTL Late Night in het kader van Wereld Alzheimerdag. "Ik vind het belangrijk om hier aandacht voor te vragen, voor geld voor onderzoek", vertelt ze.

"Dan ga je naar de huisarts waar je een simpele opdracht moet doen, waarbij de arts vijf begrippen opnoemt en na 2 minuten kijkt hoeveel je er nog weet. Begrippen als maan, boom, zon, ster. En dan wist ze er nog twee. Of: teken een klok, dat soort dingen lukken dan niet meer, dat was wel een heel pijnlijk moment.

Toen mijn vader ziek was kon hij er fysiek niet voor haar zijn, terwijl mijn moeder er emotioneel niet voor mijn vader kon zijn, om hem te ondersteunen in zijn strijd. Mijn moeder kon fantastisch bridgen, ook dat gaat niet meer, je raakt langzaam alles kwijt.”

Linda heeft het idee dat haar moeder haar nog wel herkent. "Mijn moeder  nooit zo'n knuffelkont, maar nu vindt ze dat fijn. Dat zie ik als teken dat ze verschil weet tussen de familie en de verpleegsters. Ik ben blij dat ze er nog is. Dat we kunnen knuffelen en af en toe die glimlach, daar doe je het voor, voor die kleine momentjes."