Placeholder

Liesbeth zingt Ramses

Liesbeth List heeft een nieuw album opgenomen met alleen maar liedjes die Ramses Shaffy heeft gezongen. Een man die altijd een bijzondere plek in haar leven heeft ingenomen.

"Ik was een jaar of achttien en Ramses was al heel bekend. Ik knipte alles over hem uit de Margriet en de Libelle. Hij was de 'jeune premier'; een jonge god", vertelt de 'Grande Dame' van het Nederlandse lied in een gesprek met BuzzE.

Zelf beschouwt List het nieuwe album Echo als het derde deel van een drieluik. In 1967 maakte ze de lp Liesbeth List Zingt Theodorakis. Twee jaar later volgde Liesbeth List Zingt Brel. En nu dus Shaffy. Ze vertelt over de eerste ontmoeting: "Ik was op m'n achttiende van Vlieland naar Amsterdam gekomen en ik viel op artiesten. Die gingen allemaal naar café Le Fiacre. Ik zag daar Ramses aan de bar staan. Hij vroeg wat ik deed en ik antwoordde dat ik naar de modevakschool ging, maar dat ik eigenlijk wilde zingen. Hij zei: 'Dan moet je eens bij me langskomen, want ik heb nog een paar mooie liedjes liggen.'"

Liesbeth was niet direct gecharmeerd van Ramses: "Ik dacht: Gatver, nee hè. Weer zo'n versierder. Ik ben nooit naar hem toe gegaan. Maar een jaar later belde hij mij en zei dat hij met een nieuw programma bezig was. Hij zocht nog een zangeres. Ik heb auditie gedaan, op van de zenuwen. Toen ik een half liedje gezongen had zei hij: 'Stop maar, je bent aangenomen.' Zo is Shaffy Chantant begonnen." Samen traden ze jarenlang op.

Maar nu heeft ze zich dus op de liedjes gestort die haar voormalige podiumpartner altijd zong. “Ik heb alle liedjes van Ramses uit mijn archief gehaald en gekeken wat bij mij past. De echte hits van Ramses wilde ik niet zingen. Die horen zo bij hem; dan lacht men mij uit. Ik zocht vooral naar de iets minder bekende nummers, waarbij ik het gevoel had dat ze over mij konden gaan. Of waarvan ik wist dat Ramses ze voor mij had geschreven."

Zo kwamen Ik denk over je na, Amsterdam, 5 Uur en Mateloos op het album. Daarnaast nam ze enkele duetten die ze ooit met Shaffy zong opnieuw op, zoals Samen en Duet. Nu met Frank Boeijen en Peter van Benthem. "Die pasten goed bij de rest. Ja, ik weet dat er mensen zijn die roepen dat dat eigenlijk toch niet kan. Maar dat zeiden ze destijds ook al toen ik die Brel-plaat opnam. De liederen van Brel mochten alleen door Brel zelf gezongen worden. Maar Jacques Brel heeft ooit persoonlijk tegen mij gezegd: 'Een goed lied kan door iedereen gezongen worden.'"

Ze heeft niet aan het repertoire van Shaffy gesleuteld, zegt List. En geen teksten veranderd. "In 5 Uur zingt hij over een vriendin die vertrokken is. Maar dat zou mij toch ook overkomen kunnen zijn? Het is wel zo dat je misschien anders gaat luisteren als deze liederen niet door Ramses gezongen worden. Als zijn karakteristieke stemgeluid weglaat blijft er een prachtige tekst over."

De opmerkelijkste samenwerking op Echo is die met rapper Typhoon. Samen met Liesbeth brengt hij Ik betaal, een nummer van Shaffy's album Zonder bagage uit 1971, dat in de oorspronkelijke uitvoering amper een minuut duurt. Nu is het tweeëneenhalf keer zo lang en begint met een rap van Typhoon, waarna ze samen de oorspronkelijke tekst zingen.

"We zaten ooit eens in hetzelfde radioprogramma en toen vertelde hij mij hoe geweldig hij Ramses vond. Dat schoot mij weer te binnen toen we aan deze plaat gingen werken en toen hebben we hem gebeld. Op het moment dat hij naar de studio kwam had ik mijn deel al gezongen. Typhoon had een eigen tekst bij het onderwerp gemaakt. Hij ging daar staan en het was in één opname klaar. Ik vind hem echt heel erg goed."

Liesbeth List geeft twee concerten samen met alle musici die aan het album meegewerkt hebben. Op