Liesbeth List

Liesbeth List wordt geëerd met eigen herdenkingsmunt

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een exclusieve herdenkingsmunt geslagen voor Liesbeth List. Dat heeft de instantie die Nederlands muntgeld slaat maandag op haar website gemeld. De zangeres overleed op 25 maart 2020, aan het begin van de coronaperiode.

Op de voorzijde van de uitgifte staat een klassiek portret van List met haar haar in een lange bob met pony. Op de keerzijde staat het silhouet van een zingende List met op de achtergrond het reliëf van een vinylplaat. Er worden twee varianten van de uitgifte uitgegeven: een penning in coincard en een zilveren uitgifte.

Bij de zeer exclusieve zilveren uitgifte is de vinylplaat op de keerzijde zwart gekleurd. Deze uitgifte is strikt beperkt tot slechts 80 exemplaren, symbolisch voor de 80e verjaardag van List, en wordt geleverd in een doosje met de LP-hoezen van Lists belangrijkste werk.

Geen betaalmiddel

De munt wordt maandagmiddag bij Omroep MAX gepresenteerd aan haar dochter, een dag nadat List tachtig jaar oud zou zijn geworden. ‘Ik vind het een eer dat de Koninklijke Nederlandse Munt op deze manier stilstaat bij de carrière van mijn moeder’, aldus Elisah Baijens. ‘Tijdens het productieproces heb ik geprobeerd het ontwerp zo veel mogelijk in de stijl van mijn moeder te houden.’ De List-munten zijn vanaf zondagmiddag te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt. Zij gelden niet als wettig betaalmiddel.

Carrière

List overleed op 78-jarige leeftijd. Zij ontving in haar carrière verscheidene prijzen, waaronder Edisons, een Gouden Harp en de John Kraaijkamp Musical Award. Ze is bekend van liedjes als Heb het leven lief, Te veel te vaak en Kinderen een kwartje en duetten met Shaffy, zoals Aan de andere kant van de heuvels en Pastorale.