Lies Visschedijk: komedie is ondergewaardeerd

Lies Visschedijk heeft in Soof haar eerste filmhoofdrol te pakken. Dat het om een romkom gaat, deert haar niet. "Veel collega’s gaan fronsen als je vertelt dat je in een komedie zit. Het is een ondergewaardeerd genre, waarbij je het er niet aan afziet hoe moeilijk het is."

En ook de verantwoordelijkheid van een hoofdrol beviel Visschedijk wel. "Uiteindelijk liet regisseur Antoinette Beumer mij heel erg vrij in wat ik deed", zegt ze in dagblad Metro. "Het geheim van goed komedie-acteren is dat je niet de grap zelf gaat spelen: die moet voortkomen uit de situatie, of uit de interactie met andere mensen. Bij een dramatische scène moet je ook niet heel erg bewust verdriet gaan spelen, dat werkt niet.

"En uiteindelijk wordt de film toch pas écht in elkaar gezet aan de montagetafel. Het enige dat jij kunt doen als acteur is de regisseur genoeg verschillende mogelijkheden aanreiken."

En Visschedijk lijkt de smaak te pakken te hebben. Binnenkort starten de opnames van de sequel op megahit Gooische vrouwen, wederom een tragikomedie. "Ik had het nooit van mijzelf verwacht, maar blijkbaar gedij ik dus toch erg goed in dat soort rollen."