Leeuwarden klaar voor Serious Request

Leeuwarden maakt zich op voor een week lang Serious Request. De Friese hoofdstad is woensdagmiddag al helemaal in de stemming voor de tiende editie van de jaarlijkse goededoelenactie van 3FM.

Het beroemde Glazen Huis is dit jaar opgebouwd op het Wilhelminaplein in het centrum van Leeuwarden. Vier uur voordat dj's Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering zich door topturner Epke Zonderland laten opsluiten in de doorzichtige mobiele studio, loopt het op het plein al behoorlijk vol. Tientallen mensen komen nieuwsgierig een kijkje nemen bij het huis, van waaruit woensdagmiddag nog in alle vrijheid radio wordt gemaakt. Er worden zelfs al cheques met donaties in de brievenbus gedeponeerd. Ook bij het 3FM-podium aan de andere kant van het plein verzamelen mensen zich. Onder meer de Engelse band Bastille treedt daar later op de avond op.

Ook bij de ondernemers in de binnenstad van Leeuwarden zit de stemming er al goed in. Veel horecazaken en winkels houden inzamelingsacties voor Serious Request en op het grote plein kan onder meer worden geroeid en gefietst voor het goede doel.

Giel, Coen en Paul nemen woensdagavond hun intrek in het Glazen Huis. Van daaruit maken ze een week lang non-stop radio met betaalde verzoekplaatjes en eten ze niet. De actie draait dit jaar om het tegengaan van kindersterfte door diarree. Vorig jaar, toen het Glazen Huis in Enschede stond, bracht Serious Request ruim 12,2 miljoen euro op tegen babysterfte.