Lee: ‘Mijn moeder was een prachtmens’

"Het was een prachtmens, werkelijk waar. Het was een voorrecht om haar zo lang in ons leven te mogen hebben," vertelt Lee Towers over zijn gisteren op 95-jarige leeftijd overleden moeder.

Bastiaantje, zoals zijn moeder heette, was heel belangrijk voor Lee. "Zo lang ze kon, was ze bij mijn optredens. In 2011 zat ze op de eerste rij tijdens One Night Only in Ahoy. Apetrots was ze. En niet alleen op mij, maar op ál haar kinderen en kleinkinderen."
Eerder dit jaar werd Bastiaantje opgenomen op de intensive care. "De hoofdslagader in haar been was ontstoken geraakt. Er was kans op gangreen", aldus Towers in een landelijke ochtendkrant. "De artsen kregen het gelukkig onder controle. Maar eerlijk gezegd is ze daarna nooit meer de oude geworden." Van het een kwam het ander. "En zo kwam het moment waarop we werden opgeroepen om bijeen te komen. We zijn met zijn allen de hele nacht bij haar geweest tot het laatste aan toe." Hierdoor heeft de familie wel afscheid van haar kunnen nemen. "Het maakt ons verdriet niet minder, maar het verzacht de pijn."
Lee heeft er bewust voor gekozen om niet te zingen tijdens de uitvaart. "Ik zou het erg vinden als ik iets wil zingen maar het lukt me niet." Daarom heeft hij besloten om alleen iets te zeggen tegen en over haar.