Lawrence nog steeds moeite met bekendheid

Jennifer Lawrence moet zo nu en dan nog best wennen aan haar bekendheid. In een interview met Sp!ts wordt ze gevraagd naar de overeenkomsten tussen haar en Katniss Everdeen, de rol die ze speelt in The Hunger Games-trilogie. "Wat we delen, is het gevoel dat je zelf niet bent veranderd, maar dat je omgeving je wel anders ziet. Katniss komt terug naar District 12 en alles is anders."

Jennifer weet naar eigen zeggen hoe het is om behandeld te worden als een vreemde. "Ik heb dat bijvoorbeeld als ik ergens even koffie ga halen. Dat is zoiets gewoons, maar als ik dan weer door de hele zaak aangestaard word, dan weet ik dat dingen niet meer zijn als vroeger. En dat misschien ook nooit meer worden."

Haar plotselinge bekendheid is iets wat ze lastig vond om te aanvaarden. "Het moeilijkste om te accepteren vond ik dat het niet uitmaakt of iets eerlijk is. Je kunt niet zeggen: 'Het is niet eerlijk dat er fotografen voor mijn huis staan dag en nacht, het is niet eerlijk dat ik daardoor mijn huis niet uit kan. Het is niet eerlijk dat jullie me volgen als ik boodschappen ga doen en vreselijke dingen tegen me zeggen als ik terugloop naar mijn auto, alleen om een reactie van me te krijgen'." Eerlijkheid telt volgens haar niet mee. "Ik heb geleerd dat als ik dat deel loslaat, het wat makkelijker wordt. Dan is de boosheid weg en heb je alleen het ongemak. Je moet je aanpassen. Ik heb een bubbel gecreëerd met mijn familie en goede vrienden, en daarin voel ik me prima."

Toch kan Jennifer er soms ook wel van genieten. Zo werd ze laatst ergens omschreven als 'ieders denkbeeldige beste vriendin'. "Dat is een enorm compliment, want ik voel me eigenlijk altijd een beetje een idioot."