‘Laatste wensen Fabiola niet ingewilligd’

De vrijdag overleden Belgische koningin Fabiola wilde niet opgebaard worden en geen grote begrafenisplechtigheid in de kathedraal van Brussel. Dit heeft ze haar religieuze vertrouwenspersoon, priester en theoloog Benoît Lobet, gezegd, berichtte dinsdag de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Fabiola zou ''niet tentoongesteld'' willen worden en voor haar dood een ''lelijke doodskist'' hebben besteld. ''Zo lelijk dat ze die niet aan het publiek durven tonen'', zou Fabiola tegen Lobert hebben gezegd. Ook wilde Fabiola liever als afscheid een eenvoudige kerkdienst in haar eigen woonplaats, in de parochiekerk van Laken.

Dinsdag wordt het stoffelijk overschot van Fabiola van Laken overgebracht naar het koninklijk paleis in Brussel. Woensdagmiddag en donderdag kan het publiek daar afscheid komen nemen. Vrijdag is de uitvaartmis in de Sint-Michels- en Sint-Goedelekathedraal.

De in juni 1928 in Madrid geboren Fabiola de Mora y Aragón werd door haar huwelijk met koning Boudewijn in 1960 de koningin der Belgen. Na de dood van Boudewijn in 1993 werd Fabiola 'koningin van België'.