Kort geding tegen John van den Heuvel

Het Amsterdamse advocatenkantoor Meijering, Ficq, Van Kleef en Van der Werf spant een kort geding aan tegen John van den Heuvel, misdaadverslaggever van De Telegraaf en televisiemaker. De strafpleiters vinden dat de journalist te ver is gegaan door hen in verschillende publicaties aan te duiden als 'maffia-advocaat' en 'maffiamaatje'.

De advocaten vinden dat Van den Heuvel zich schuldig maakt aan laster en willen dat de rechter hem verbiedt die termen nog eens te gebruiken, op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per overtreding.

Van den Heuvel ziet de rechtszaak als 'een doorzichtige poging om journalisten de mond te snoeren.' Hij blijft bij wat hij in artikelen en columns over het kantoor heeft gezegd. "Maar wel in de context waarin ik een en ander heb geschreven", aldus de verslaggever. "In dit geding wordt een heel rijtje opgesomd dat uit zijn verband is gerukt."

Het advocatenkantoor, dat tal van al dan niet veronderstelde onderwereldkopstukken bijstaat, kreeg het al ettelijke malen met Van den Heuvel aan de stok, onder meer omdat hij de raadslieden als 'onderwereldraadgever' en 'raadgever van beroepscriminelen' betitelde. Ook op die termen vraagt het kantoor de rechter een verbod.

De term maffiamaatje werd enkele jaren geleden geïntroduceerd door journalist Jort Kelder, waarmee hij ex-advocaat Bram Moszkowicz aanduidde. Ook Moszkowicz stapte naar de rechter en vroeg een verbod. In hoger beroep haalde hij op dit punt zijn gelijk: een advocaat maffiamaatje noemen mocht niet meer.