Koninklijk bezoek bij Grand Defilé Apeldoorn

Prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben voor Paleis Het Loo in Apeldoorn het zogenoemd Grand Defilé bijgewoond. Dat werd georganiseerd in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk.

De bonte stoet gaf een indruk van de ontwikkelingen in Nederland in de afgelopen 2 eeuwen, van het einde van de Franse tijd tot de 'jeugd van nu'. Aan het defilé werd deelgenomen door 162 groepen, wagens, historische koetsen, muziekkorpsen en militaire detachementen. Die legden in Apeldoorn een parcours af van 5 kilometer. De in de stoet meerijdende koetsen en oude rijtuigen beeldden verschillende perioden uit de geschiedenis uit.

Zo kwamen ook de drie 19e-eeuwse vorsten Willem I, II en III aan het koninklijk gezelschap voorbij, maar ook voorvechters van het vrouwenkiesrecht, Zeeuwse vluchtelingen van de watersnood en demonstranten voor een kernwapenvrij Nederland. Veel indruk maakten steltlopers uit België, waarvan er 1 de route op 5 meter hoogte aflegde. Het defilé werd voorafgegaan door een overvlucht van historische vliegtuigen, waaronder een Spitfire.

De koninklijke bezoekers maakten eerder op de middag een rondgang langs de uitstallingen van de 11 dorpen die samen de gemeente Apeldoorn vormen. Zo'n presentatie was in 2009 al gepland voor Koninginnedag maar werd toen afgelast na de aanslag op de koninklijke familie.