Koningin Silvia bleef bewust weg bij prijsuitreiking

Koningin Silvia heeft toegegeven dat ze is weggebleven bij de uitreiking van de Polar Muziek Prijs vanwege het verleden van prijswinnaar Chuck Berry. "Ik kan het niet met mijn geweten in overeenstemming brengen", aldus Silvia.

De koningin zet zich met haar World Childhood Foundation in voor bescherming van kinderen en strijdt tegen kindermisbruik en mensenhandel. De rock ‘n roll legende Chuck Berry werd in 1959 daarvoor opgepakt. Hij had een meisje van 14 uit Mexico naar Amerika laten komen en had haar voor zijn eigen genoegens gebruikt.
Koningin Silvia kwam pas laat achter dat verleden van Berry en besloot daarom pas op het laatste moment bij de prijsuitreiking – door haar man koning Carl Gustaf – weg te blijven, samen met haar dochter prinses Madeleine die in New York voor de World Childhood Foundation werkt. "Het was een besluit dat we als familie gezamenlijk hebben genomen. Ik wilde geen schandaal veroorzaken”, aldus de koningin in de Zweedse krant Expressen.
Chuck Berry (87) was overigens zelf niet bij de plechtigheid aanwezig en de koningin en haar dochter gingen ’s avonds wel naar het diner voor de prijswinnaars. "We wilden daarmee de andere prijswinnaar Peter Sellars eren”, zei Silvia.