Willem Alexander

Koning vraagt subsidie voor kroondomein

Koning Willem-Alexander gaat subsidie aanvragen voor het beheer van kroondomein Het Loo. Dat zei hij donderdagmiddag in Trondheim aan het einde van zijn staatsbezoek aan Noorwegen.

Op dit moment wordt bekeken welke subsidie voor welk deel en doel van het domein in Apeldoorn nodig of geschikt is. Of dat ook betekent dat het natuurgebied voortaan bijna het hele jaar geopend blijft, kon Willem-Alexander niet zeggen. Het belangrijkste is volgens de koning de bescherming van de natuur. Het is een uniek natuurgebied, de mens is welkom maar het is geen recreatiegebied zei hij.

Over de jaarlijkse sluiting voor enkele maanden van Het Loo bestaat al enkele jaren discussie. Een van de subsidies die de koning zou kunnen aanvragen, stelt juist openstelling gedurende bijna het gehele jaar verplicht. Maar of de koning daarvoor kiest, is nog niet bekend.

Willem-Alexander verduidelijkte overigens dat de koninklijke familie er sinds het afschaffen van de drijfjacht sinds 2001 geen jachtpartijen meer houdt. ‘Eén man of vrouw gaat onder begeleiding jagen’, aldus de koning.