Koning ontvangt jubileumboek

Koning Willem-Alexander heeft zaterdagmiddag het eerste exemplaar van het jubileumboek Een Nieuwe Staat in ontvangst genomen. Hij kreeg het boekwerk uit handen van hoogleraar politieke geschiedenis Ido de Haan tijdens de officiële aftrap van de viering 200 jaar koninkrijk in de Ridderzaal in Den Haag. Koningin Máxima, prinses Beatrix en Pieter van Vollenhoven woonden het middagprogramma in de Ridderzaal bij.

Het staatshoofd zei in een toespraak dat de historici erin zijn geslaagd een veelzijdig beeld van ons koninkrijk te schetsen, en de geschiedenis weer tot leven hebben gewekt.

Een nieuwe staat is een rijk geïllustreerde boek, met veel onbekend beeldmateriaal. In het boek beschrijven 23 vooraanstaande historici hoe de nieuwe Nederlandse staat met vallen en opstaan gestalte kreeg. Het was in 1813 nog onduidelijk hoe deze staat eruit moest komen te zien, hoe het territorium moest worden afgebakend, wie er tot de natie behoorden en hoe de bevolking bestuurd moest worden. Het was, kortom, één groot experiment en lang niet in alle opzichten geslaagd.

Het boek Een nieuwe staat is geschreven op initiatief van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. ''Het boek maakt duidelijk dat Nederland nooit af is geraakt. Als de erfenis van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden ons iets toont, dan is het een aaneenschakeling van pogingen om vorm te geven aan de staat, pogingen die tot op de dag van vandaag voortgaan'', stellen de historici.