KIm-Lian staat op tegen kanker

Frits Sissing en Kim-Lian van der Meij proberen woensdagavond tijdens de benefietshow Sta Op Tegen Kanker zoveel mogelijk nieuwe donateurs te werven voor KWF Kankerbestrijding. De vorige tv-actie leverde 30.403 nieuwe donateurs op, het aantal liep na de uitzending nog op naar 39.296.

KWF en de AVRO willen tijdens deze vierde editie van de benefietactie meer dan voorheen de nadruk leggen op de hoop. "We leggen meer het accent op de realisatie van onze droom, dat in de toekomst niemand meer hoeft te sterven aan kanker", zegt Frits Sissing.

Kankerpatiënten hebben steeds grotere overlevingskansen. Vroeger betekende de diagnose kanker in veel gevallen een doodvonnis. In 1949 was gemiddeld 25 procent van de mensen met kanker na 5 jaar nog in leven. Tegenwoordig is dat 61 procent, vermeldt het KWF op de actiesite.

Forse bedragen

Het aantal kankerpatiënten zal de komende jaren echter blijven stijgen. Sissing: "Nu krijgen elk uur twaalf mensen de diagnose te horen dat ze kanker hebben. We willen die mensen natuurlijk het liefst geruststellen dat er iets aan te doen valt, daar doen we het voor. Daar zijn wel forse bedragen voor nodig om wetenschappelijk onderzoek te steunen."

Kim-Lian van der Meij: "Er is gelukkig steeds meer verbetering in de ontwikkeling van medicijnen. Sta Op Tegen Kanker heeft vier jaar geleden iets in beweging gezet, grafieken laten zien dat het steeds beter gaat. We gaan dit jaar heel goed duidelijk maken waar het geld naartoe gaat. We benadrukken de sprongen die de wetenschap maakt op het gebied van genezing van kanker."

Samenwerking

Van de opbrengst van de campagne gaat 20 procent naar een Dream Team, bestaande uit internationale toponderzoekers die hun kennis bundelen. KWF gelooft dat internationale samenwerking bijdraagt aan het versnellen van onderzoek. De overige 80 procent wordt besteed aan translationeel onderzoek, dat zijn patiëntgerichte onderzoeken die nieuwe laboratoriumkennis vertalen naar de kliniek.

Tal van bekende Nederlanders werken woensdag mee aan de benefietactie vanuit het Agora Theater in Lelystad. Een van hen is Gers Pardoel. De rapper, die zijn moeder aan kanker verloor, doneert de opbrengst van zijn persoonlijke nummer Dankbaarheid aan KWF Kankerbestrijding.

Jeroen van Inkel haakt woensdag aan bij de tv-actie en presenteert tussen 16.00 en 24.00 uur op Q-music een marathonuitzending om donateurs te werven.