Boulahrouz openhartig

Khalid Boulahrouz is niet de voetballer geworden die hij hoopte te worden. En daar speelde zijn huwelijk met Sabia Engizek een grote rol in. Dat deed de 31-jarige voetballer uit de doeken tijdens een openhartig interview in het tijdschrift Helden.

Door de liefde werd de carrière van Khalid niet wat hij ervan had verwacht. En daardoor noemt hij zijn loopbaan slechts deels geslaagd. "Ik weet voor mezelf dat ik de voorbije acht jaar meer uit mijn carrière had kunnen halen." Op het voetbalveld kon hij de onenigheden die hij had met Sabia niet loslaten. "We staan beiden heel anders in het leven en zijn beiden temperamentvol. Ik kon niet tegen die ruzies, merkte ik al vrij snel."

Die ruzies gingen onder meer over 's avonds uitgaan. Khalid was na de trainingen vaak te moe om nog iets te doen. "Dan wilde ik rusten, lekker thuis zijn. Je bent als voetballer al zo vaak op pad. Zij wilde dan iets doen." Ook verschilden de twee van mening over het inhuren van een nanny. "Ik vond dat we onze kinderen zelf moesten opvoeden en verzorgen."

Zonder Sabia, op de grote toernooien met het Nederlands elftal, presteerde hij veel beter. "Daar was ik alleen, weg van huis en kon ik me uitstekend focussen." Zo'n toernooi kon hem dan ook niet lang genoeg duren. "Ik voelde me klote als het was afgelopen. Moest ik weer terug naar de stress." Khalid kwam erachter dat hij geen partner nodig had om goed te kunnen presteren. "Sterker nog, ik was liever alleen."

De voetballer trekt tijdens het interview meerdere keren het boetekleed aan. Dat hij op het veld leed onder de stress van thuis, verwijt hij alleen zichzelf. "Ik was op weg om de beste verdediger van de wereld te worden. Dat is me niet gelukt, dus heb ik het zelf niet goed gedaan."

De voetballer scheidde vorig jaar van Sabia met wie hij sinds 2005 samen was. Zij kreeg vlak daarna een relatie met Rafael van der Vaart. Khalid kreeg het via de media te horen. Respectloos, noemt hij dat. Maar hij heeft geen haatgevoelens tegenover zijn ex. "Zij is geen slecht mens, ik ben geen slecht mens", legt hij uit. "Ik had eerder moeten ingrijpen. Dat is mijn les."