Keane zag ontwikkelingen muziekindustrie niet aankomen

Omdat zanger Tom Chaplin zich wil richten op een soloplaat, stopt de Britse band Keane voor onbepaalde tijd. Met een contractueel verplicht Best Of-album sluiten ze een roerige periode af. "We willen wel laten horen dat we méér in huis hebben dan alleen Somewhere Only We Know", zegt de zanger tegen Spits.

Het succes begon voor Keane met hun album Hopes and Fears. Het gebeurde in een tijd waarin de muziekindustrie op instorten stond. 'Een platendeal zoals wij die destijds kregen, dat bestaat nu helemaal niet meer. Ik weet niet of we het nu nog zouden redden met de fooi die je van Spotify krijgt.'

Chaplin is blij dat optredens nog echt leven bij de fans. 'Ik vind het mooi dat concerten en festivals zoveel belangrijker zijn geworden, want wij zijn wel een band die het ook live altijd kan waarmaken', stelt hij zelfbewust.

Winactie

'Ik kan niet zeggen dat wij al die ontwikkelingen echt zagen aankomen. We merkten wel dat per album onze verkoopcijfers daalden en de ticketverkoop juist toenam. We deden een keer één of andere winactie in Amerika en die had meer deelnemers dan dat we er albums hadden verkocht', aldus de Brit.

Hij vervolgt: 'We waren helemaal verbaasd: hoe kenden al die mensen ons dan als de ze plaat niet hadden? Het duurde even voor het kwartje viel dat ze die natuurlijk gewoon gedownload hadden.'