Katja Herbers heeft rol in Amerika

Katja Herbers is dolgelukkig. Over twee weken moet zij zich melden in Santa Fe, New Mexico waar de 33-jarige actrice de komende vijf maanden zit voor de opnames van de nieuwe serie Manhattan. In het dertiendelige drama over de ontwikkeling van de atoombom speelt zij de enige vrouwelijke wetenschapper die bij het project is betrokken.

"Ik heb natuurkunde op het gymnasium zodra het kon laten vallen", grapt Herbers tegenover BuzzE. "Maar ik ben me nu toch weer in de materie aan het verdiepen. Ik vind het toch prettig als ik in elk geval een beetje snap wat ik in de serie allemaal ga zeggen." De actrice ging begin januari naar New York om daar haar geluk te beproeven. "Ik wilde het gewoon een keer proberen, kijken of ik iets gedaan kon krijgen in de VS. Het is altijd handig als je een springplank hebt, zoals Carice met Zwartboek. Maar ik dacht: daar ga ik niet op zitten wachten.”

Al na twee weken was het raak: Herbers belandde op een lijstje voor Extant, een nieuwe serie met producent Steven Spielberg. De Nederlandse actrice zou dan het doek gaan delen met niemand minder dan Halle Berry. Maar het liep mis op de beruchte 'greencard', die tien jaar terug ook acteur Yorick van Wageningen zijn eerste rol kostte. "Ik had een prima advocaat die er bovenop zat", verzucht Herbers. "Maar homeland security deed er langer over dan gepland om mijn aanvraag te honoreren. De producenten konden daar niet op wachten: het was een kwestie van drie dagen."

Maar doordat de naam Herbers aan een project van Spielberg was verbonden, ontstond er een buzz rond de Nederlandse actrice. "Opeens leek iedereen te weten wie ik was", vertelt zij blij. "Mijn agent kreeg opeens allemaal telefoontjes van mensen die meer over mij wilde weten. Het is een grote pre als jouw naam in een zin met de grote Spielberg wordt genoemd." Achteraf is Herbers nog veel blijer met de rol in Manhattan. "Ik had dolgraag in Extant gestaan, omdat het met zulke goeie mensen was. Maar eerlijk gezegd had ik nogal twijfels over de sciencefictio-achtige kant van de serie. Er kwamen best wat robots in voor. Manhattan gaat daarentegen écht ergens over. We leven anno 2014 nog steeds met de gevolgen van wat wetenschappers toen hebben uitgevonden.”

In eerste instantie zou Herbers een beperkt aantal afleveringen in de serie zitten. Maar omdat ze naast goed Engels ook vloeiend Duits spreekt, hebben de makers andere plannen met haar personage en heeft zij nu een vaste credit gekregen. "Het is een enorme luxe dat deze serie al definitief groen licht heeft gehad", legt ze uit. "Van de meeste nieuwe series wordt eerst een pilot gemaakt. Van de pakweg 130 nieuwe initiatieven wordt maar zo'n 10 procent echt in productie genomen." De actrice moet wel een aantal lopende projecten in Nederland en Duitsland, bij het Nationale Toneel en de Müncher Kammerspiele, afzeggen. En ook de vrouwelijke hoofdrol in de speelfilm Michiel de Ruyter moest ze teruggeven. ''Maar iedereen begrijpt dat ik deze kans met beide handen wil aangrijpen." Ook moet ze een nieuwe vorm vinden voor haar relatie met een Duitse acteur. "Ik hoop dat ik af en toe nog een weekendje naar München kan terugvliegen."

Of Manhattan het begin is van een grote carrière in Amerika, durft ze niet te zeggen. "Ik ben heel realistisch: elke serie kan floppen, dus ook Manhattan. Maar ik heb vijf maanden een geweldige klus. En ik ga zeker om mij heen kijken naar nieuwe audities of nieuwe klussen." Agenten vinden Herbers fascinerend vanwege haar accentloze Amerikaanse uitspraak in combinatie met haar Europese uiterlijk. "Ik heb vroeger heel goed geluisterd naar onze Canadese au pair, hoe hij het Engels uitsprak. Stiekem dacht ik toen al: óóit ga ik naar Amerika.”