Placeholder

Joop van den Ende vindt Oeuvre Award terechte beloning

Joop van den Ende krijgt woensdagavond een Oeuvre Award tijdens de uitreiking van de Musical Awards. Zelf vindt hij dat wel een terechte beloning voor zijn werk. “Ik heb het gevoel dat ik de musical in Nederland naar een hoger niveau heb getild”

Dat vertelt hij aan het AD. De 73-jarige Van den Ende heeft veel successen maar ook flops beleefd in zijn loopbaan. Van de niet zo goed lopende musical Billy Elliot tot aan het mislukken van TV10. “Hoeveel ervaring je ook hebt, je weet nooit of het lukt. Naast een goede musical maken, moet je ook flink werken aan de naamsbekendheid ervan. En dan blijft het hopen dat de mensen komen kijken.’’

Maar terugblikkend op zijn loopbaan overheerst de trots. “Ik ben er hartstikke trots op dat ik aan de wieg van het musicalgenre in Nederland heb gestaan. Ik introduceerde het niveau van Broadway en West End in Nederland.”

De musicaltycoon doet het nu rustiger aan. “Ik wil mijn opvolgers niet voor de voeten lopen. Dat afstand nemen was een moeilijk proces; de eerste paar weken kwam dat hard aan. Ik had me er niet op voorbereid. Maar sinds een paar weken voel ik me weer best goed. De druk om altijd te moeten presteren is weg. Ik voel me bevrijd.”