Joop na 5 bypasses weer thuis

Joop Braakhekke meldde zich twee weken terug met hartklachten in het ziekenhuis. Nu is hij een snee van 30 centimeter en vijf bypasses rijker. De topkok is dolblij dat hij er op tijd bij was. "Mijn moeder van bijna 104 vertrouwde het allemaal niet meer…", zegt hij.

Langzaamaan voelde Joop dat er iets niet klopte vertelt hij in een landelijk ochtendblad. "Op Vlieland ben ik naar een dokter geweest, die dacht dat ik bronchitis had en schreef daar iets voor uit. Maar ik voelde gewoon dat dat het niet was. Het werd ook eerder erger dan beter, een algeheel gevoel van malaise. Eenmaal terug in Amsterdam ging ik naar mijn eigen huisarts."

En dat was maar goed ook: "Omdat ook mijn vader en mijn broer een zwak hart hadden en het dus in de familie zit, onderschatte hij mijn klachten niet en stuurde hij me door naar de cardioloog. Nou, toen hadden we de poppen aan het dansen. Meteen op de onderzoekstafel. Ik hoorde direct dat ik geopereerd zou worden omdat het linke soep was! Mijn aorta zat zo goed als dicht. Als ik langer was blijven doorlopen of doorvaren, ja, dan weet ik het niet. Dan was ik er niet lang meer geweest in elk geval!”

Toch is de televisiepersoonlijkheid nooit echt bang geweest. "Nee, niet echt. Kijk, het is natuurlijk geen taartje eten. Het hakt er wel in. Maar je bent in goede handen. Je schrikt als je hoort van vijf bypasses, maar er is me verteld dat dat helemaal niets zegt. Als ze bezig zijn, doen ze er nóg een en nóg een. Maar met een ongelooflijk resultaat. Ik voel me als herboren. Ik ben weer verbaasd over de bomen, mijn eigen huis… Ik ben zo gelukkig! ’Mijn hart juicht weer’ , zei ik tegen de zuster. En zo voelt het ook echt!”